3 z 6Który jest zdrowszy?
Pieczywo pełnoziarniste jest bogate w błonnik, substancje bioaktywne, witaminy i minerały. Najwięcej dobrych składników znajduje się w zewnętrznej warstwie ziarna.
Produkty pełnoziarniste wpływają pozytywnie na działanie układu pokarmowego, są też pomocne w profilaktyce chorób serca i cukrzycy.
- Chleby wieloziarniste uzupełniają naszą dietę w składniki pochodzące z nasion: witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe - dodaje Zieliński.
Istnieje kilka przeciwwskazań do spożywania zbyt dużej ilości pieczywa pełnoziarnistego. Nie jest polecane dla osób z nadkwasowością i wrażliwym żołądkiem. W ich przypadku lepszym wyborem będzie lżejszy chleb wieloziarnisty, bogaty w składniki odżywcze pochodzące z nasion i ziaren.
Pieczywo wieloziarniste zawiera zwykle mąkę pszenną, powstałą z nasion oczyszczonych, która zawiera mniej składników odżywczych.
Jak odróżnić w sklepie pieczywo wieloziarniste od pełnoziarnistego?
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Zrezygnuj już dzisiaj. Zmniejszysz ryzyko rozwoju demencji w przyszłości