4 z 6Rozpoznasz je po wyglądzie
Produkty pełnoziarniste i wieloziarniste są często mylone. Jak rozpoznać dobry chleb pełnoziarnisty?
- W Polsce zwykle wypieka się go z przewagą pełnoziarnistej mąki żytniej. Bochenek jest ciężki, o małej objętości. Ma lekko gliniasty miękisz. Naturalnie może mieć kolor szary do brązowego, w zależności od ilości użytych otrąb. Chleby pszenne pełnoziarniste, czyli z mąki graham mają zupełnie inną charakterystykę. Są to produkty lżejsze i o większej objętości - wyjaśnia technolog.
Chleby wieloziarniste są przeważnie lżejsze, najczęściej powstają z mąki pszennej i żytniej.
- Wieloziarnistość oznacza dodatek ziaren, ale nie koniecznie mąki pełnoziarnistej – dodaje.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Najlepszy na śniadanie. Jedzony regularnie zmniejsza ryzyko niedoboru żelaza