5 z 6Przepis na ,,cloud bread"
3 jajka – oddziel białka od żółtek,
1 łyżka miodu,
3 łyżki tłustego kremowego serka
pół łyżki proszku do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Do żółtek dodaj serek (musi mieć temperaturę pokojową) i miód. Zamiast miodem, chlebek możesz przyprawić odrobiną różowej soli himalajskiej lub mieszanką ulubionych ziół. Wymieszaj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
Do białek dodaj proszek do pieczenia i ubij składniki na sztywną pianę. Powoli dodawaj masę przygotowaną z żółtek, serka i miodu. Wymieszaj powoli. Rozłóż na papierze do pieczenia niewielkie bułeczki – wystarczą niewielkie, okrągłe kółka – powinny być dosyć płaskie. Piecz przez 15-20 minut aż zobaczysz, że są apetycznie zarumienione. Pozwól im wystygnąć przed zjedzeniem.