Chrom a odchudzanie
Chrom hamuje łaknienie i ochotę na słodycze. Pierwiastek ten reguluje poziom glukozy we krwi i korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Zmniejszając apetyt, chrom ułatwia utrzymanie diety i zapobiega podjadaniu przekąsek między posiłkami. Różna jest jednak reakcja na chrom u ludzi – jednym pomaga zapanować nad apetytem, innym niekoniecznie. Chrom możesz znaleźć w rybach, drożdżach, jabłkach i pieczywie pełnoziarnistym. Jeśli zależy ci na wspomaganiu efektów odchudzania, warto sięgnąć po suplementy diety z chromem.
1. Właściwości chromu
Chrom poskramia
napady głodu i nieodpartą ochotę na słodycze, które nierzadko dopadają ludzi na diecie. Zażywanie chromu w połączeniu z dietą niskotłuszczową i odrobiną dawką ruchu może ułatwić zrzucenie zbędnych kilogramów. Nie należy jednak oczekiwać, że chrom załatwi za ciebie wszystko. Same suplementy diety na odchudzanie nie zdziałają cudów, jeśli nie będziesz się zdrowo odżywiać i gimnastykować. W jaki sposób chrom ogranicza odczuwanie głodu ? Biologicznie aktywna postać chromu wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy, ułatwiając kontrolowanie poziomu cukru we krwi i spalanie tłuszczów . Chrom wspomaga odchudzanie, ponieważ skutecznie łagodzi objawy hipoglikemii , a więc niedocukrzenia, którego skutkiem są właśnie napady wilczego apetytu.
Hipoglikemia występuje zarówno u chorych na cukrzycę, jak i dotyka osoby stosujące diety niskowęglowodanowe i przeprowadzające restrykcyjne głodówki. Regularne zażywanie chromu stabilizuje stężenie cukru we krwi, dzięki czemu znikają napady głodu i chęć do podjadania. Suplementacja diety chromem jest szczególnie ważna przy współczesnym modelu żywienia, gdy większość pokarmów jest wysokoprzetworzona, a więc uboga w ten pierwiastek. Przyswajanie chromu z pożywienia zmniejszają produkty mleczne, związki fosforowe i dania wysokotłuszczowe. Poprzez pobudzanie aktywności trzustki chrom wpływa na produkcję insuliny. Uczestniczy w przemianach metabolicznych i ogranicza odkładanie tłuszczów, przeciwdziałając otyłości. Chrom przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej i zwiększenia masy mięśniowej. Reguluje również poziom lipidów we krwi, dzięki czemu zapobiega rozwojowi miażdżycy. Jest bezpieczny w dawkach od 50 do 200 mg na dzień.
2. Skutki niedoboru chromu w diecie
Chrom stanowi niezbędny składnik diety. Żeby mieć go pod dostatkiem, warto sięgać codziennie po jedno jabłko albo też po wołowinę– niewielki kotlecik ma w sobie około 0,04 mg chromu. Ponadto, można zjadać ser mozarella oraz jaja– dwa duże dostarczą 0,025 mg chromu. Polecane są również kasze, owoce morza, szparagi i orzechy. Niedobór lub brak chromu sprzyja rozwojowi cukrzycy, chorób serca i wzrostowi „złego cholesterolu” we krwi. Brak chromu zmniejsza poziom wychwytywania tłuszczów przez wątrobę. Spalanie węglowodanów nie zachodzi, dzięki czemu łatwo o nadwagę.
Stabilizując gospodarkę energetyczną, chrom opóźnia procesy starzenia się. Jego niedobór może powodować ospałość, drażliwość, brak energii i niepohamowaną ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Łatwiej jest zatem powstrzymać niekontrolowane łaknienie na słodycze, uzupełniając w diecie niedobór chromu. Chrom po prostu wspomaga przemianę materii i jest szczególnie pomocny podczas kuracji odchudzającej lub podczas kształtowania rzeźby ciała. L-karnityna stosowana łącznie z chromem przy intensywnej aktywności fizycznej ma zwiększone działanie odchudzające. Chrom będący składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie jest chromem trójwartościowym i występuje w postaci chelatu. To tzw. chrom organiczny.