Chroni jelita przed rakiem. W nadmiarze może go napędzać
Rak jelita grubego to jeden z najbardziej podstępnych nowotworów. Chronić przed nim może odpowiednia dieta, w której obecny jest kwas foliowy. Ale uwaga! Według badaczy nadmierna suplementacja folianów może sprzyjać rozwojowi raka jelita.
1. Rak jelita grubego. Podstępny i niebezpieczny
Każdego roku lekarze w Polsce diagnozują ponad 18 tys. nowych przypadków raka jelita grubego. Nowotwór ten najczęściej rozwija się z polipów, czyli łagodnych gruczolaków, które tworzą się na wewnętrznych ściankach jelita. Statystyki pokazują, że proces nowotworzenia może trwać nawet około dziesięciu lat. W tym czasie chory może nie odczuwać żadnych dolegliwości lub też nie wiązać ich z podstępną chorobą.
Zapobieganie rakowi jelita grubego to przede wszystkim odpowiednia dieta, bogata w owoce, warzywa i błonnik. Niezwykle ważne są również regularne ćwiczenia, które wspomagają kondycję fizyczną. Poza dietą i aktywnością fizyczną istotne jest regularne badanie, kolonoskopia. Dzięki niej lekarz jest w stanie obejrzeć jelito grube i wykryć wczesne zmiany nowotworowe, które jeszcze nie dają objawów, zmiany przedrakowe czy polipy.
A jak jeszcze można chronić się przed tą chorobą? Okazuje się, że pomocny może okazać się kwas foliowy. Ale uwaga, lepiej z nim nie przesadzać.
2. Rola kwasu foliowego w profilaktyce raka
Kwas foliowy to witamina z grupy B, która występuje w żywności w postaci folianów. Jest jedną z nielicznych witamin, które są bezwzględnie zalecane kobietom ciężarnym w celu prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego oraz w celu zapobiegania rozwojowi niedokrwistości. Można go przyjmować z preparatami multiwitaminowymi dostępnymi w aptekach bez recepty.
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. W układzie pokarmowym pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka oraz tworzy sok żołądkowy.
Badania naukowe wykazały, że niedobór kwasu foliowego w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, macicy i sutka. Jednak dodatkowa suplementacja witaminy B11 u osób już z rozpoznanym nowotworem może przyczynić się do przyspieszenia rozwoju choroby.
W artykule "Suplementacja kwasu foliowego i ryzyko raka jelita grubego" autorstwa Fife J., Raniga S., Hider P. N., Frizelle F. A. wykazano, że przyjmowanie kwasu foliowego przez okres dłuższy niż trzy lata może zwiększać ryzyko gruczolaka jelita grubego.
3. Naturalne źródła kwasu foliowego
Kwas foliowy występuje niemal we wszystkich produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. Wydaje się zatem, że korzystniejsze jest uzupełnienie kwasu foliowego w naszej diecie za pomocą naturalnych jego źródeł.
Do najbogatszych w kwas foliowy produktów należą:
- brokuły,
- pomarańcze,
- brukselka,
- szpinak,
- nasiona roślin strączkowych.
Znajdziemy go również w drożdżach, wątrobie wieprzowej, pszenicy, orzechach i słoneczniku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl