Trwa ładowanie...

Chroni przed 7 rodzajami raka. Mocarz z polskich pól

 Karolina Rozmus
30.07.2023 12:58
Zawiera ponad 25 flawonoidów i chroni przed 7 rodzajami raka. To warzywo kochają Polacy
Zawiera ponad 25 flawonoidów i chroni przed 7 rodzajami raka. To warzywo kochają Polacy (Getty Images)

Niepozorne warzywo, które wyciska z oczu łzy, traktowane jest raczej jako dodatek do potraw. Tymczasem cebula ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Badacze odkryli, że może chronić przed rakiem, a także chorobami serca, cukrzycą i osteoporozą.

spis treści

1. Mocarz z polskich pól

Cebula to źródło przede wszystkim witaminy C, ale zawiera również pokaźną ilość witamin z grupy B oraz witaminy E i K. To także skarbnica minerałów, zwłaszcza krzemu, magnezu, selenu, wapnia czy żelaza. Jest źródłem aż 25 flawonoidów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Co ciekawe, największe stężenia tych roślinnych związków kryją się w wierzchnich warstwach cebuli, o czym warto pamiętać, kiedy obieramy warzywo.

- Przeciwutleniacze chronią przed wolnymi rodnikami, które powodują stany zapalne i przyczyniają się do chorób przewlekłych, takich jak rak, cukrzyca i choroby serca – wyjaśnia dietetyczka Gillian Culbertson cytowana przez Health Cleveland Clinic.

Zobacz film: "Jedz cebulę na zdrowe serce"
Cebula jest źródłem aż 25 flawonoidów
Cebula jest źródłem aż 25 flawonoidów (Pixabay)

Ekspertka tłumaczy, że jednym z wyjątkowych przeciwutleniaczy w cebuli jest kwercetyna, która może szczególnie korzystnie oddziaływać na osoby z zespołem metabolicznym. Dodatkowo zapobiega tworzeniu zakrzepów krwi, obniża ciśnienie tętnicze i normalizuje poziom cholesterolu. Kwercetyna wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, a zgodnie z badaniami może hamować rozwój infekcji spowodowanych m.in. przez E.coli.

Obecne w cebuli przeciwutleniacze mogą też zapobiegać osteoporozie i spowalniać postępujący z biegiem czasu spadek masy kostnej.

2. Potężna broń w walce z rakiem

Wraz z innymi warzywami rodziny Allium - porem, czosnkiem czy szczypiorkiem, cebula jest źródłem związków siarkoorganicznych. To właśnie one odpowiadają za pikantny smak, ale też sprawiają, że cebula doprowadza nas do łez.

Badania nad związkami siarki dowodzą ich prozdrowotnego działania – przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, przeciwnowotworowego, przeciwmiażdżycowego, przeciwcukrzycowego i przeciwzakrzepowego. Jedno z niedawno przeprowadzonych badań dowodzi, że spożywanie prawie 16 kg rocznie warzyw z rodziny Allium może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 80 proc.

Inne analizy potwierdzają, że włączenie cebuli na stałe do diety może też zmniejszać ryzyko:

  • raka jajnika,
  • raka żołądka,
  • raka piersi,
  • raka pęcherza moczowego,
  • raka mózgu,
  • raka płuc.

Mimo tak licznych zalet cebula ma też kilka wad. Na jej spożycie powinny uważać osoby z problemami jelitowymi, ponieważ surowa cebula może powodować wzdęcia i nasilać gazy, a także dolegliwości w przebiegu refluksu żołądkowo-jelitowego i chorób zapalnych jelit. Z uwagi na jej działanie żółciopędne ostrożność powinny zachować także ci, którzy borykają się z problemami z wątrobą.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze