Chroni przed demencją i odmładza mózg nawet o cztery lata. Wystarczy jedna porcja dziennie
Istnieją badania, które sugerują, że spożywanie zielonych warzyw liściastych może mieć korzystny wpływ na zdrowie mózgu. Jak tłumaczą naukowcy, zielone warzywa liściaste są bogate w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić mózg przed stresem oksydacyjnym, związanym z gromadzeniem się płytek amyloidowych.
1. Spowalnia starzenie mózgu o nawet cztery lata
Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago przyjrzeli się 581 osobom, ze średnią wieku wynoszącą 84 lata, które zgodziły się, aby pośmiertnie zbadać mózg w calach badań nad demencją.
Uczestnicy każdego roku wypełniali kwestionariusze dotyczące spożywanych pokarmów. Osoby biorące udział w badaniu umierały średnio siedem lat po rozpoczęciu badania. U 39 proc. z nich tuż przed śmiercią zdiagnozowano demencję, 66 proc. spełniało kryteria choroby Alzheimera.
Podczas sekcji zwłok naukowcy zbadali ich mózgi, aby określić ilość blaszek amyloidowych, które znajdują się w mózgach osób z chorobą Alzheimera, ale można je również znaleźć w mózgach osób starszych z normalnymi funkcjami poznawczymi.
Następnie naukowcy przeanalizowali zebrane kwestionariusze żywieniowe i ocenili jakość diety każdej osoby. Wyciągnęli wnioski na podstawie tego, jak ściśle pacjenci przestrzegali wersji diety śródziemnomorskiej, w której priorytetem są zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż oraz inne warzywa. Odkryli, że osoby stosujące dietę bogatą w warzywa miały taką samą ilość blaszki miażdżycowej w mózgu jak osoby młodsze o 4,25 roku.
2. Dieta śródziemnomorska chroni serce
Przypominamy, że tradycyjna dieta śródziemnomorska została powiązana z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Badania wykazały, że dieta śródziemnomorska obniża ryzyko: chorób serca, zawału serca, udaru i śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, dzięki obniżaniu poziomu złego cholesterolu (LDL), zmniejszaniu stanów zapalnych i poprawie funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Pomaga też w kontroli poziomu cukru we krwi, a także zwiększa wrażliwość na insulinę, co może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2. Może pomóc także w utrzymaniu zdrowej wagi, dzięki bogactwu błonnika, zdrowych tłuszczów i białka. Błonnik pomaga w utrzymaniu uczucia sytości, co może ograniczyć spożycie kalorii i wspomóc kontrolę wagi.
Dieta śródziemnomorska może zmniejszać także ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak jelita grubego, piersi i prostaty, ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, błonnika i zdrowych tłuszczów.
Warto zaznaczyć, że choć dieta śródziemnomorska może pomóc w ochronie przed chorobami, sama dieta nie gwarantuje zdrowia. Istnieje wiele innych aspektów stylu życia i diety, które również mają wpływ na ryzyko rozwoju chorób, takich jak: regularna aktywność fizyczna, utrzymanie prawidłowej wagi oraz unikanie używek takich jak alkohol i tytoń.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl