Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem i dba o jelita. Po "czarny skarb" sięgaj przez cały rok

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 24.12.2023 19:18
Jakie właściwości ma aronia?
Jakie właściwości ma aronia? (Getty Images)

Choć jej owoce są niepozorne, to zdrowotna potęga. Aronia oferuje masę korzyści - od zapobiegania zmarszczkom po ochronę przed rakiem. Regularne picie soku z aronii może przynieść zdumiewające efekty dla zdrowia i urody.

spis treści

1. Czarny skarb dla zdrowia

Aronia nie bez powodu jest nazywana przez Polaków "czarnym skarbem". To owoc nie tylko tani, ale i powszechnie dostępny. Do tego ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe.

Małe ciemne owoce to bogate źródło antyoksydantów, w tym witaminy C. Wspierają one odporność i są skuteczną bronią w walce z sezonowymi infekcjami.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Aronia ma wiele zdrowotnych właściwości
Aronia ma wiele zdrowotnych właściwości (Getty Images)

Przynoszą również ulgę przy nadciśnieniu, dlatego są idealne dla osób, które zmagają się z tym problemem i są narażone na choroby serca.

Aronię powinni włączyć do codziennej diety również diabetycy, bo pomaga ona zredukować poziom glukozy i stymuluje produkcję insuliny. Powinny to być jednak świeże owoce lub domowe przetwory bez dodatku cukru.

Niepozorne owoce to także eliksir młodości. Dzięki obecności przeciwutleniaczy pomagają w walce z szkodliwymi wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia. Skutecznie zapobiegają powstawaniu zmarszczek, a także przyczyniają się do zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

2. Sojusznik wątroby chroni przed rakiem

Nie bez znaczenia jest też ochrona dla mózgu. Aronia chroni przed demencją, łagodzi skutki stresu, poprawia nastrój i daje energetycznego "kopa".

To również sojusznik żołądka, wątroby i trzustki. Wspomaga pracę jelit, oczyszcza organizm i poprawia metabolizm. Jest skuteczna w przypadku wzdęć, bólu brzucha i zaparć.

Świetnie radzi sobie z redukcją cholesterolu. Antocyjany i rutyna, które są obecne w owocach aronii, zapobiegają tworzeniu się złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych i hamują postęp miażdżycy.

Z kolei taniny działają przeciwbakteryjne, a także antyrakowo, co może być kluczowe w profilaktyce chorób nowotworowych, jak również wspierać terapię onkologiczną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze