Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem jelita. Wystarczy jedna szklanka

Avatar placeholder
11.01.2025 11:01
Chroni przed rakiem jelita. Wystarczy jedna szklanka
Chroni przed rakiem jelita. Wystarczy jedna szklanka (Getty Images)

Dieta to jeden z filarów profilaktyki raka jelita grubego. Okazuje się, że działanie ochronne może mieć mleko, nawet w małych ilościach. Kluczowa jest zawartość wapnia.

spis treści

1. Mleko wspiera ochronę przed rakiem

Nowe badania brytyjskich naukowców wskazują, że codzienna szklanka mleka może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Według badań opublikowanych na łamach "Nature Communication" przeprowadzonych przez specjalistów z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Cancer Research UK, dzienne spożycie 300 mg wapnia, czyli ilości zawartej w dużej szklance mleka może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 17 proc.

Naukowcy poddali analizie zwyczaje żywieniowe 542 778 kobiet w wieku powyżej 16 lat z Wielkiej Brytanii, wśród których zdiagnozowano 12 251 przypadków raka jelita grubego.

Zobacz film: "Produkty, które sieją spustoszenie w jelitach"
Mleko może chronić przed rakiem jelita grubego
Mleko może chronić przed rakiem jelita grubego (Getty Images)

Główna autorka tego badania, dr Karen Papier z Uniwersytetu Oksfordzkiego, podkreśla, że kluczowe jest ogólne spożycie wapnia, które wykazuje działanie ochronne wobec tego nowotworu. Dlatego podobne efekty mają produkty roślinne bogate w wapń, np. zielone warzywa liściaste.

Jak podaje PAP, w kontekście raka jelita grubego wapń może neutralizować substancje drażniące tkanki jelita, takie jak kwasy żółciowe i tłuszczowe. Niektóre badania sugerują również, że wapń może chronić przed innymi nowotworami, na przykład przed rakiem gruczołu krokowego u mężczyzn.

Naukowcy przypominają jednocześnie, że na ryzyko zachorowania wpływają także predyspozycje genetyczne oraz styl życia, w tym aktywność fizyczna, palenia tytoniu, czy alkohol. Pod uwagę trzeba więc wziąć więcej czynników niż tylko dostarczanie odpowiednich ilości wapnia.

Źródłem wapnia oprócz mleka (także tego bez laktozy) i jego przetworów są orzechy, soja, suszone figi, czy sardynki.

2. Zrezygnuj z przetworzonego mięsa i alkoholu

Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych w Polsce. Co roku diagnozuje się go u około 20 tysięcy pacjentów, z czego 12 tysięcy umiera.

Ten groźny nowotwór atakuje młodych ludzi, nawet poniżej 40 lat, co może być związane z niezdrowym stylem życia i niewłaściwą dietą.

Co więcej, to właśnie w grupie młodych pacjentów nowotwór może mieć gwałtowny przebieg. Często jest też wykrywany późno, kiedy choroba jest już zaawansowana.

Spożywanie czerwonego mięsa, przetworów mięsnych oraz alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania. Badania wykazały, że jedna porcja mięsa odpowiadająca plasterkowi szynki zwiększa ryzyko o 8 proc., a dzienny kieliszek wina zawierający 20 g alkoholu – o 15 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze