Chroni przed udarem. Włącz natychmiast do diety
Potas to jeden z najcenniejszych składników mineralnych, którego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. To on chroni serce i znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Jego niedobór jest więc bardzo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Co jeść, żeby do tego nie dopuścić?
1. Potas chroni przed udarem
Hipokaliemia czyli niedobór potasu może mieć bardzo dramatyczny przebieg i prowadzić do poważnych chorób, w tym serca. Dotyczy to między innymi migotania przedsionków, które jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca. Zwiększa ryzyko udaru mózgu i śmierci.
Badania amerykańskich naukowców z Albert Einstein College of Medicine opublikowane w czasopiśmie "Stroke", dowiodły, że dieta bogata w potas może znacznie zmniejszyć ryzyko udaru.
Po przebadaniu ponad 90 tys. kobiet w wieku 50-79 lat odkryli, że wysokie spożycie potasu wiązało się z niższym ryzykiem udarów oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. W grupie kobiet, które nie miały problemów z nadciśnieniem ryzyko udaru było niższe nawet o blisko 30 proc.
2. Dieta bogata w potas - co jeść?
Na korzyści związane z dietą bogatą w potas wskazuje też British Heart Foundation (BHF). Eksperci podkreślają, że znacznie zmniejsza ona nie tylko ryzyko udaru mózgu, ale też zawału serca.
Według zaleceń BHF w takiej diecie nie powinno zabraknąć:
- kurczaka (174 gramy zawierają 574 miligramy potasu),
- bananów (jeden zawiera 330 mg),
- awokado (połowa zawiera 360 mg),
- brokułów (80 g zawiera 317 mg),
- szpinaku (80 g zawiera 545 mg),
- gotowanego łososia (154 g zawierają 634 mg),
- ziemniaków (175 g zawiera 639 mg),
- odtłuszczonego mleka (30 g zawiera 538 mg).
Bogatym źródłem potasu są też: kakao, fasola biała, orzechy arachidowe, czekolada gorzka i kasza gryczana.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl