Trwa ładowanie...

Chroni przed udarem. Włącz natychmiast do diety

 Katarzyna Prus
06.10.2022 12:57
Awokado jest jednym z głównych źródeł potasu
Awokado jest jednym z głównych źródeł potasu (Getty Images)

Potas to jeden z najcenniejszych składników mineralnych, którego nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. To on chroni serce i znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Jego niedobór jest więc bardzo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Co jeść, żeby do tego nie dopuścić?

spis treści

1. Potas chroni przed udarem

Hipokaliemia czyli niedobór potasu może mieć bardzo dramatyczny przebieg i prowadzić do poważnych chorób, w tym serca. Dotyczy to między innymi migotania przedsionków, które jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca. Zwiększa ryzyko udaru mózgu i śmierci.

W diecie bogatej w potas nie powinno zabraknąć awokado
W diecie bogatej w potas nie powinno zabraknąć awokado (Getty Images)

Badania amerykańskich naukowców z Albert Einstein College of Medicine opublikowane w czasopiśmie "Stroke", dowiodły, że dieta bogata w potas może znacznie zmniejszyć ryzyko udaru.

Zobacz film: "Potas ochroni cię przed udarem"

Po przebadaniu ponad 90 tys. kobiet w wieku 50-79 lat odkryli, że wysokie spożycie potasu wiązało się z niższym ryzykiem udarów oraz śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. W grupie kobiet, które nie miały problemów z nadciśnieniem ryzyko udaru było niższe nawet o blisko 30 proc.

2. Dieta bogata w potas - co jeść?

Na korzyści związane z dietą bogatą w potas wskazuje też British Heart Foundation (BHF). Eksperci podkreślają, że znacznie zmniejsza ona nie tylko ryzyko udaru mózgu, ale też zawału serca.

Według zaleceń BHF w takiej diecie nie powinno zabraknąć:

  • kurczaka (174 gramy zawierają 574 miligramy potasu),
  • bananów (jeden zawiera 330 mg),
  • awokado (połowa zawiera 360 mg),
  • brokułów (80 g zawiera 317 mg),
  • szpinaku (80 g zawiera 545 mg),
  • gotowanego łososia (154 g zawierają 634 mg),
  • ziemniaków (175 g zawiera 639 mg),
  • odtłuszczonego mleka (30 g zawiera 538 mg).

Bogatym źródłem potasu są też: kakao, fasola biała, orzechy arachidowe, czekolada gorzka i kasza gryczana.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze