Chroni przed zawałem i cukrzycą. Słodki przysmak to gwarancja długowieczności
Cukier w diecie to dobrze już poznany winowajca odpowiadający za wzrost ryzyka rozwoju otyłości, cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Jednak zdaniem ekspertów istnieją słodkości, po które warto sięgać regularnie. To bomba prozdrowotnych antyoksydantów.
1. "Najbardziej dekadencki ze wszystkich smakołyków"
To jednocześnie superfood i przysmak, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Jak zwracają uwagę eksperci z Cleveland Clinic, czekolada to "najbardziej dekadencki ze wszystkich smakołyków".
Eksperci na łamach health.clevelandclinic.org podkreślają, że tylko gorzka czekolada niesie za sobą szereg korzyści w odróżnieniu od czekolady białej, które nie zawiera miazgi kakaowej w ogóle. A to właśnie kakao sprawia, że czekolada chroni przed stanami zapalnymi, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, a nawet nowotworów. Tym samym sprzyja długowieczności.
Takiego zdania jest również cytowana przez express.co.uk Rohini Bajekal, dietetyczka i certyfikowana specjalistka ds. medycyny stylu życia w Plant Based Health Professionals.
- Flawanole, roślinne składniki odżywcze o właściwościach ochronnych dla serca, znajdują się w wielu produktach spożywczych, ale bogatym źródłem jest surowe kakao, które jest używane do produkcji czekolady – wyjaśnia.
Dodaje, że kakao zawiera też magnez, miedź i mangan, które wraz z przeciwutleniaczami zapobiegają uszkodzeniom komórek.
- Jedna porcja proszku kakaowego dostarcza więcej przeciwutleniaczy flawonoidowych, niż większość Amerykanów spożywa w ciągu całego dnia standardowej diety – mówi dietetyczka.
2. Chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Eksperci zwracają uwagę, że aby czerpać korzyści z jedzenia czekolady, trzeba wybierać taką, w której zawartości miazgi kakaowej wynosi od 70 do nawet 90 proc. W przypadku kakao trzeba zwracać uwagę, żeby nie zawierało dodatków pod postacią cukru.
- Krótkoterminowe badania pokazują również, że spożycie flawanolu może poprawić wrażliwość na insulinę, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2 – mówi dietetyczka.
Bajekal dodaje, że zgodnie z badaniami spożywanie kakao obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu, demencji i ogólnej śmiertelności. Niektóre z badań wskazują również, że flawanole mogą chronić skórę przed promieniowaniem UV, a nawet poprawiać nastrój, obniżając poziom kortyzolu we krwi.
Czy czekolada może mieć jakiekolwiek wady? Okazuje się, że nie każdy może się nią zajadać bez ograniczeń. Cytowany przez Cleveland Clinic dietetyk Devon Peart zwraca uwagę na potencjalne skutki spożywania gorzkiej czekolady – im wyższa zawartość miazgi kakaowej, tym wyższe stężenie kofeiny.
- Kofeina może zaostrzyć refluks lub zgagę – mówi Peart. - Jeśli masz nadwrażliwość na kofeinę lub nie chcesz jej spożywać, ponieważ jest środkiem pobudzającym, powinieneś trzymać się z dala od ciemnej czekolady – mówi.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl