Trwa ładowanie...

Chrup do woli. Pogromca komórek rakowych, antidotum na starzenie się organizmu

Avatar placeholder
12.07.2024 14:18
Wymiatają cholesterol, zapobiegają cukrzycy
Wymiatają cholesterol, zapobiegają cukrzycy (Getty Images)

Choć drobne i niepozorne, śmiało można je zaliczyć do kategorii superfood. Nasiona słonecznika to źródło zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów oraz związków antynowotworowych. Mogą zapobiec także cukrzycy, miażdżycy i osteoporozie.

spis treści

1. Najlepsze źródło witaminy E

Początki uprawy słonecznika sięgają czasów południowoamerykańskich Indian, natomiast w Europie roślina ta pojawiła się dzięki Hiszpanom. Obecnie znamy ponad 70 odmian słonecznika, w tym kalifornijski, wierzbolistny, ogórkolistny, bulwiasty czy jaskrawy.

Jedna szklanka nasion, czyli około 46 gramów, dostarcza niemal 300 kcal, ponad 23 gramy zdrowych tłuszczów nienasyconych, prawie dziesięć gramów białka oraz cztery gramy błonnika pokarmowego. Co więcej, zawiera ponad 15 mg witaminy E, co oznacza, że jedna szklanka nasion może pokryć aż 76 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Zobacz film: "Produkty, które zawierają kwasy omega-3"

W tradycyjnej medycynie chińskiej nasiona słonecznika są wykorzystywane do łagodzenia problemów z niestrawnością i wspierania prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Jednak ich zalety nie kończą się na tym. Nasiona słonecznika są źródłem wielu mikroelementów, takich jak witamina E, tiamina, mangan, miedź czy selen.

Ze względu na zawartość dużej ilości silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina E, regularne spożywanie nasion słonecznika może pomóc w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi i zapobiegać chorobom z nimi związanych. Należą do nich między innymi choroby neurodegeneracyjne, udar mózgu, cukrzyca, nowotwory czy choroby układu sercowo-naczyniowego.

2. Rak się ich boi

Nasiona słonecznika to źródło witaminy E
Nasiona słonecznika to źródło witaminy E (Pixabay)

W jednym z badań, które ukazało się na łamach "ISRN Nutrition", dowiedziono, że spożywanie 30 gramów nasion słonecznika dziennie obniża stężenie cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Może więc zapobiegać miażdżycy, której powikłaniami są między innymi udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.

Antynowotworowe działanie nasion słonecznika wynika nie tylko z obecności witaminy E, ale również innych przeciwutleniaczy i związków chemoprewencyjnych, które hamują wzrost guzów nowotworowych. Do tych związków należy między innymi selen, który pomaga w naprawie DNA i usuwaniu uszkodzonych komórek z organizmu. Selen dodatkowo hamuje proliferację komórek nowotworowych i prowadzi do apoptozy komórek raka.

Ale to nie wszystko. Włączenie nasion słonecznika do diety może pomóc w utrzymaniu prawidłowych funkcji tarczycy, zapobieganiu osteoporozie, normowaniu poziomu glukozy we krwi oraz utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i zapobieganiu jej przedwczesnemu starzeniu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze