Trwa ładowanie...

Cios dla trzustki. Nigdy nie pij takiej kawy

Avatar placeholder
19.12.2023 12:12
Najgorsze dodatki do kawy. Redukują jej zbawienne działanie, podnoszą poziom cukru i niszczą serce
Najgorsze dodatki do kawy. Redukują jej zbawienne działanie, podnoszą poziom cukru i niszczą serce (Getty Images)

Miłośników kawy nie brakuje, a każdy ma swój ulubiony sposób podawania jej. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mleko, śmietanka i inne smakołyki, które dodajemy do aromatycznego napoju, mogą nadmiernie obciążać trzustkę.

spis treści

1. Najgorsze dodatki do kawy

Po wielu latach debat naukowcy w końcu doszli do jednoznacznych wniosków, że umiarkowane spożywanie kawy ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ważna jest jednak nie tylko ilość, ale także dodatki, które trafiają do napoju.

O ile czarna kawa ma zbawienne działanie na nasz organizm, to mleko, śmietanka, czy towarzystwo deseru ma fatalny wpływ na trzustkę. Takie połączenia niepotrzebnie obciążają nasz narząd.

Kawa z dodatkami takimi jak cukier czy śmietanka powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Jeszcze gorszy efekt pojawia się, gdy aromatyczny napój spożywamy w towarzystwie ciastek i innych deserów.

Zobacz film: "Picie kawy i herbaty zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji. Ważne ustalenia naukowców"

Gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi może prowadzić do hiperglikemii i niekorzystnie wpływać na układ nerwowy. Taki stan zwiększa też ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych, co może prowadzić do miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu.

Dodatkowo hiperglikemia może powodować uszkodzenie naczyń krwionośnych, co z kolei wiąże się z problemami z krążeniem. Nadmiar cukru ma też niekorzystny wpływ na funkcjonowanie nerek.

2. Wzmocnij działanie małej czarnej

Warto także dodać, że kawa zwykle ma dodać nam energii, pobudzić i poprawić naszą koncentrację. Dodając jednak cukier lub słodkie desery, możemy osiągnąć zupełnie odwrotny skutek.

Choć cukier z początku może nas pobudzić, gwałtowny spadek wiąże się ze zmęczeniem i sennością. Ciężkie dodatki również mogą niwelować cenne właściwości, które zawiera czarna kawa.

Jeśli nie przepadasz za małą czarną bez mleka lub cukru, do porannej filiżanki warto dodać szczyptę kurkumy lub cynamonu. Przyprawy mają korzystny wpływ na organizm, a dodatkowo podkręcają działanie kawy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze