Trwa ładowanie...

Cios prosto w wątrobę. Doprowadza do stłuszczenia, marskości, raka

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 11.03.2023 23:29
Te produkty niszczą twoją wątrobę. Unikaj ich
Te produkty niszczą twoją wątrobę. Unikaj ich (Getty Images)

Pełni wiele ważnych funkcji: metabolizuje, filtruje, detoksykuje i magazynuje. Regularne sięganie po środki farmakologiczne, niezdrowa dieta, nadużywanie alkoholu - wszystko to może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Co jeszcze może powodować dysfunkcję tego narządu? Które produkty warto wyeliminować z codziennej diety?

spis treści

1. Alkohol

Organem, który w szczególności narażony jest na działanie alkoholu jest wątroba, która odpowiada za metabolizowanie wysokoprocentowych napojów. Uszkodzenie miąższu wątroby początkowo może nie dawać żadnych objawów. Sprawia to, że w chwili zgłoszenia się do specjalisty zmiany w obrębie narządu są tak rozległe, że aż nieodwracalne.

Oprócz psychofizycznego uzależnienia, u pacjentów nadużywających alkoholu często występuje także marskość wątroby lub alkoholowe stłuszczenie tego narządu wewnętrznego. Schorzeniom tym można zapobiec. Niezbędne jest ograniczenie napojów alkoholowych do minimum. Całkowita rezygnacja z napojów wysokoprocentowych działa nie tylko pozytywnie na wątrobę, ale również skutkuje znaczną poprawą zdrowia psychicznego.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Co ciekawe, kobiety są obarczone wyższym ryzykiem uszkodzenia wątroby niż mężczyźni. W ich przypadku alkoholowe stłuszczenie narządu postępuje znacznie szybciej, a szkodliwa dawka alkoholu jest kilkakrotnie mniejsza. U płci męskiej schorzenia wątroby zazwyczaj dotyczą pacjentów między 40. a 55. rokiem życia. Kobiety zaczynają mieć problemy z narządem 10 lat wcześniej.

2. Papierosy

Papierosy, podobnie jak napoje alkoholowe, mają destrukcyjny wpływ na wątrobę. Około 250 związków chemicznych dymu nikotynowego działa szkodliwie na organizm człowieka, 70 z kolei wykazuje działanie kancerogenne.

Uzależnienie od nikotyny stanowi najczęstszą przyczynę rozwoju chorób nowotworowych, np. raka krtani, raka płuc czy gardła. Papierosy są także czwartą przyczyną rozwoju nowotworu wątroby.

3. Sól

Nadmierne spożycie soli prowadzi do zaburzeń gospodarki wodno-elektrolitowej, nadciśnienia krwi, chorób układu sercowo-naczyniowego, kamicy nerek, osteoporozy oraz raka żołądka. Badania specjalistów wykazały, że nadmiar soli może doprowadzić do uszkodzeń wątroby u nienarodzonych dzieci.

Nadmiar soli prowadzi do wielu nieprawidłowości, np. niepoprawnego kształtowania się komórek, podwyższonego ryzyka śmierci komórkowej. Sól w diecie warto zastąpić przyprawami, np. bazylią, miętą, oregano. Z codziennego jadłospisu warto wykluczyć także gotowe sosy, konserwy, zupy typu instant, słone sery czy wędliny.

4. Cukier

Cukry proste chwilę po spożyciu trafiają do krwi, tym samym poziom glukozy w organizmie gwałtownie rośnie. Obciąża to pracę wielu narządów, takich jak trzustka czy wątroba. Zbyt duża ilość cukrów prostych w diecie może skutkować stanami zapalnymi, nadciśnieniem tętniczym, otyłością a także stłuszczenia wątroby.

Nadmiar energii wędruje do adipocytów, zwanych komórkami tłuszczowymi – w ten sposób dochodzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie pacjentów.

5. Glutaminian sodu

Spożywanie glutaminianu sodu również przyczynia się rozwoju chorób wątroby. Substancja ta często dodawana jest do różnych artykułów spożywczych. Niezdrowy dodatek przez producentów żywnościowych nazywany jest często: ''ekstraktem drożdżowym'' bądź ''produktem hydrolizy białek''.

Każdy konsument powinien czytać etykiety, aby uniknąć niepotrzebnych problemów zdrowotnych. Glutaminian sodu występuje między innymi w gotowych sosach, bulionach warzywnych w kostkach, wędlinach czy parówkach. Badania specjalistów wykazały, że nadmiar niezdrowego dodatku może powodować niealkoholowe stłuszczenie wątroby.

6. Fast food

Naukowcom udało się ustalić, że regularne spożywanie dań typu fast food wiąże się ze zwiększonym ryzykiem występowania niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby. Smażone potrawy serwowane w barach szybkiej obsługi warto zastąpić gotowanym lub pieczonym jedzeniem.

W codziennej diecie warto również uwzględnić takie produkty żywnościowe jak: rukola, szpinak, brokuł, kalafior. Warzywa usuwają z układu krwionośnego szkodliwe substancje i stymulują wydzielanie żółci, usprawniając tym samym procesy trawienia. Zawarty w nich chlorofil działa jak skuteczny ''oczyszczacz'' takich narządów jak jelita, nerki i wątroba.

Katarzyna Wąś - Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze