Bazylia – odmiany, właściwości, zastosowanie
Dlaczego bazylia zyskała tak dużą popularność w naszych kuchniach? W jakich potrawach najczęściej występuje bazylia? Przede wszystkim kojarzona jest jako dodatek do pomidorów, ale bazylia występuje również w mniej oczywistych połączeniach przykładowo nietypowym daniem są lody bazyliowe. Bazylia ma charakterystyczny anyżowy, korzenny i cynamonowy aromat i smak.
1. Odmiany bazylii
Bazylia to ponad 150 odmian, ale w polskich kuchniach najbardziej jest znanych ich 5: bazylia cytrynowa, bazylia pospolita, bazylia cynamonowa, bazylia czerwona i bazylia grecka. Podobnie jak mięta pieprzowa, tymianek, szałwia czy majeranek, bazylia należy do grupy ziół prowansalskich. Bazylia podobnie jak inne zioła jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, dlatego zalecana jest osobom chorym na cukrzycę.
2. Właściwości bazylii
Czy oprócz walorów smakowych bazylia ma inne właściwości? Zalety bazylii to przede wszystkim pozytywny wpływ na pracę układu odpornościowego. Bazylia systematycznie dodawana do dań wspiera proces oczyszczania nerek z toksyn. Właściwości bazylii to również wspomaganie pracy serca i redukcja stresu - obniża nadpobudliwość.
Bazylia w kompozycji z innymi zdrowymi składnikami znacznie zwiększa ich przyswajalność przez organizm. Zalecana jest w przypadku wzdęć i niestrawności, ponieważ zmniejsza skurcze żołądka, a także powoduje, że zwiększa się produkcja soku żołądkowego. Bazylia jest też naturalnym środkiem, który może zwiększyć apetyt.
Przeczytaj także
Bazylia podawana w trakcie przeziębienia może obniżyć gorączkę i stany zapalne. Zalecana jest także kobietom karmiącym, ponieważ zwiększa laktację. Bazylia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.
Prawidłowo wyhodowana i pielęgnowana, bazylia to źródło nie tylko wielu minerałów, ale też i witamin dla przykładu: witaminy B2, witaminy A, witaminy C, kwasu foliowego, niacyny.
3. Jakie zastosowanie ma bazylia?
Jakie zastosowanie ma bazylia, czy bazylia może być tylko dodatkiem do dania? Jest to oczywiście niezastąpiony dodatek do dań z kuchni śródziemnomorskiej. Ponieważ ma bardzo charakterystyczny, bo wyraźny i mocno aromatyczny zapach, dlatego jest dodawana do zup, sałatek. Niektórzy dodają bazylię do mięs. Bazylia to również składnik oliwy z oliwek czy octu winnego.
Jednak bardzo ważne, aby pamiętać, że bazylia musi być dodana na samym końcu przygotowywania dania, ponieważ zbyt wysoka temperatura może zaburzyć smak zioła. Bazylia powinna być też podawana jak jest świeża przy wysuszeniu niestety, ale straci swój zapach i aromat. Bazylia może być też dodawana do lodów czy deserów.
Są jeszcze inne zastosowania bazylii. Olejek eteryczny pozyskiwany z bazylii nadaje się do produkcji mydła czy perfum. Można również pozyskać sok z liści bazylii, który może być zastosowany jako naturalny środek na ugryzienia, ponieważ łagodzi świąd skóry i zmniejsza opuchliznę.
4. Ile kalorii ma świeża bazylia?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 3 g (5 liście) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 23,0 kcal | 0,58 kcal |
Białko | 3,15 g | 0,08 g |
Węglowodany | 2,65 g | 0,07 g |
Cukier | 0,30 g | 0,01 g |
Błonnik | 1,60 g | 0,04 g |
Tłuszcz | 0,64 g | 0,02 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,00 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,39 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 18,00 mg | 0,45 mg |