2 z 5Dyniowe placuszki
- Na przekór modzie na śniadania białkowo-tłuszczowe i wszechobecny strach przed węglowodanami chciałabym podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów tej jesieni, który idealnie sprawdza się w roli zdrowego śniadania. To placuszki z dodatkiem dyni, która bogata jest w ochronny beta-karoten, na bazie sycącej mąki owsianej regulującej poziom cukru we krwi. Dynia powoduje, że są one miękkie i wilgotne, a cynamonowo-korzenny zapach roznosi się po całym domu. Najczęściej decyduję się na podanie ich z mascarpone i startą gorzką czekoladą, ale z bitą śmietaną z mleczka kokosowego są równie smaczne. Takie śniadanie gwarantuje sytość na wiele godzin i energię na cały poranek! — do swojej propozycji przekonuje Paulina Wójtowicz, dietetyk, prowadząca poradnię dietetyczną Wybieraj Zdrowo.
Lista składników (dla jednej osoby, ok. 6 sztuk):
- 120 g surowej dyni,
- 2 duże jajka,
- 90 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki przypraw korzennych,
- szczypta sody oczyszczonej i kilka kropel soku z cytryny,
- opcjonalnie erytrol do posłodzenia.
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy warzywo z jajkami, mąką i przyprawami. Łączymy sodę i sok z cytryny (dzięki nim ciasto będzie puszyste) i dodajemy do masy. Smażymy placuszki z obu stron na patelni posmarowanej delikatnie tłuszczem (olejem kokosowym lub masłem klarowanym). Dekorujemy wybranymi dodatkami.
Zobacz też: Pomogą pozbyć się pasożytów z organizmu. Kosztują grosze