Co jeść, gdy masz za wysokie ciśnienie? Te warzywa i owoce pomogą
Eksperci zalecają, by przy nadciśnieniu jeść więcej warzyw i owoców ze względu na zawarty w nich potas i magnez. Oba te pierwiastki są niezbędne do prawidłowej pracy serca i naczyń krwionośnych. Sprawdź, jakie letnie rarytasy pomogą obniżyć ciśnienie krwi!
W tym artykule:
Jedz więcej sezonowych warzyw i owoców
Stragany w sezonie letnim są wypełnione zdrowymi, świeżymi przysmakami, które dostarczają organizmowi wiele witamin i składników mineralnych. Szczególnie w diecie na obniżenie ciśnienia nie może ich właśnie zabraknąć.
Dobre dla serca i normalizacji ciśnienia są zatem warzywa i owoce, które obfitują w potas. Dlatego warto jak najczęściej sięgać po buraki, brokuły, pomidory, marchew, szpinak, ziemniaki i owoce sezonowe, zwłaszcza po truskawki i wiśnie. Bogate w potas są również suszone owoce (np. morele, figi, daktyle) oraz orzechy.
Codziennie spożycie odpowiedniej ilości magnezu może też pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w orzechach, migdałach, pestkach dyni, słonecznika i produktach z pełnego ziarna (m.in. kaszach gruboziarnistych, płatkach owsianych, ryżu brązowym, makaronach pełnoziarnistych, chlebie żytnim pełnoziarnistym, razowym, graham lub bułkach pełnoziarnistych).
Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat
Rośliny strączkowe też warto włączyć do diety
Latem w diecie na obniżenie ciśnienia można nastawić się na jedzenie sezonowe, ale nie warto rezygnować z takiej bomby witaminowej, jaką są rośliny strączkowe. Soczewica, ciecierzyca, groch, fasola i typowo letni bób - te produkty niewątpliwie pomogą stworzyć nietuzinkowe, zdrowe i przepyszne dania.
Według naukowców dieta śródziemnomorska, bogata w rośliny pochodzenia naturalnego, jest jedną z najlepiej przebadanych modeli żywieniowych na świecie. Wykazuje ona pozytywny wpływ w leczeniu i profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, otyłości i cukrzycy. Dlatego warto każdego dnia spożywać trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.