Co kryją w sobie gotowe kotlety hamburgerowe?

Kto z nas nie dał się skusić na gotowy kotlet hamburgerowy? Późna pora, jesteśmy głodni, zmęczeni i mamy ochotę na kanapkę z pokaźnym kotletem. Dyskonty spożywcze oferują nam całą gamę gotowych hamburgerów. Na opakowaniu jednego z nich możemy przeczytać: "Dorodny hamburger z solidną zawartością" - a co rzeczywiście znajduje się w jego składzie?

Wraz z dietetykiem dr Anną Wroną z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AVAST przyjrzymy się zawartości gotowych hamburgerów.

Sprawdź koniecznie: Czas na domowe hamburgery

Obraz
Źródło zdjęć: © Archiwum abczdrowie
Monika Suszek

/ 6Hamburgery bliskie nam od 40 lat

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

Hamburger przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i od razu zrobił furorę w polskim menu. Lubimy ogromne kanapki z liściem sałaty, pomidorem, plastrem sera żółtego i oczywiście porządną dawką mięsa. Co kryje się w gotowych porcjach?

Dziś przetestujemy kotlety z czterech popularnych zakładów mięso-garmażeryjnych: Indykpol, Smacza-bar, Konspol i Yano.

Sprawdź koniecznie: Co grozi po spożyciu burgera i frytek?

/ 6MOM czyli mięso mechanicznie- rozdrobnione

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

Skład gotowych kotletów hamburgerowych różni się tylko w szczegółach. Więcej możemy wskazać cech podobnych. Jedną z nich jest informacja: mięso mechanicznie rozdrobnione. Co to oznacza?

- Mięso oddzielane mechanicznie, to właściwie masa mięsno-tłuszczowa. Ma mniejszą zawartość białka niż mięso pierwszej jakości i wyższą zawartość tłuszczu. Popularność MOM związana była z rosnącym w społeczeństwach konsumpcyjnych połowy XX wieku popytem na drób, co wiązało się z powstawaniem dużej liczby odpadów - szkieletów zawierających znaczne ilości mięsa i tłuszczu - mówi dietetyk Anna Wrona.

W Polsce pierwsze doświadczenia z produkcją MOM z mięsa drobiowego odbyły się w 1975.

Sprawdź koniecznie: Czy mięso jest zdrowe?

/ 6Przeciwutleniacze: E330, E300

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

- Przeciwutleniacze są niezbędne, jeżeli mięso zostało oddzielone mechanicznie – mówi dietetyk Anna Wrona.

MOM przechowywane i przetwarzane w nieodpowiednich warunkach, stanowi potencjalne zagrożenie zdrowotne, dlatego wymagane jest jego szczególne traktowanie podczas całego procesu pozyskiwania i przetwarzania.

A chodzi m.in. o schładzanie po jednej godzinie od pozyskania do temperatury 2°C, a po upływie 12 godzin głębokie zamrażanie (w tej formie może być przechowywane nie dłużej niż 3 miesiące).

Sprawdź koniecznie: Mięso coraz mniej popularne?

/ 6Maltodekstryna

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

Maltodekstryna występuje w postaci białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie. Na taki składnik możemy natknąć się w kotletach z Indykpolu. Czy mamy się czego obawiać?

- Maltodekstryna to skrobia modyfikowana. Błonnik grochowy, skrobia modyfikowana, mąka czy maltodekstryna są tanimi wypełniaczami i nadają dodatkowo lepkość – mówi dietetyk Anna Wrona.

/ 6Hamburgery a nasza sylwetka

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

Warto uświadomić sobie, że jeżeli spożywamy jedzenie typu fast food, narażamy nie tylko zdrowie. Burgery są zabójcze również dla naszej sylwetki.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Indykpol: 1008kJ\242 kcal. Smacza-bar: 989 kJ\238 kcal. Konspol: 999kJ\241 kcal. Yano: 1044 kJ\ 251 kcal.

- Do spalenia 250 kcal potrzebujemy ok. 20 minut marszobiegu. Mowa tu o samym kotlecie. Jeżeli jednak zdecydujemy się na spożycie "prawdziwego" burgera to kaloryczność podniesie się nam do 600 kcal. Do spalenia takiej kanapki potrzeba co najmniej godziny intensywnych ćwiczeń - mówi dietetyk Anna Wrona z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AVAST.

I chociaż taki burger ma więcej kalorii, to jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu.

Sprawdź koniecznie: Sposoby na zdrowszą pizze

/ 6Na jaki się skusić?

Obraz
© Archiwum abcZdrowie

Zapewne każdy już słyszał o niegnijących hamburgerach z McDonalda, które pomimo upływu dni, miesięcy, a nawet lat nie pleśnieją. Jedni obarczali winą użyte konserwanty, inni proces przygotowania.

Hamburgery, które możemy zakupić w wielu spożywczych dyskontach posiadają krótki czas spożycia. A co o walorach odżywczych gotowych burgerów sądzi dietetyk?

- Generalnie żadnego z prezentowanych kotletów nie polecam. Burger jest tak łatwy do zrobienia w domu, więc dziwi mnie, że to świństwo w ogóle ktoś kupuje.

Można zrobić ze świeżego mięsa z przyprawami i zamrozić. Pozbywamy się wtedy wzmacniaczy smaku, zagęstników i konserwantów. Mrożenie jest stosunkowo dobrą metodą przechowywania żywności, więc robiąc to w domu nie ma potrzeby dodawania jeszcze konserwantów - podkreśla dietetyk Anna Wrona z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AVAST.

Sprawdź koniecznie: To jedzenie tobie nie służy

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka