7 z 8Na jaki się skusić?
Zapewne każdy już słyszał o niegnijących hamburgerach z McDonalda, które pomimo upływu dni, miesięcy, a nawet lat nie pleśnieją. Jedni obarczali winą użyte konserwanty, inni proces przygotowania.
Hamburgery, które możemy zakupić w wielu spożywczych dyskontach posiadają krótki czas spożycia. A co o walorach odżywczych gotowych burgerów sądzi dietetyk?
- Generalnie żadnego z prezentowanych kotletów nie polecam. Burger jest tak łatwy do zrobienia w domu, więc dziwi mnie, że to świństwo w ogóle ktoś kupuje.
Można zrobić ze świeżego mięsa z przyprawami i zamrozić. Pozbywamy się wtedy wzmacniaczy smaku, zagęstników i konserwantów. Mrożenie jest stosunkowo dobrą metodą przechowywania żywności, więc robiąc to w domu nie ma potrzeby dodawania jeszcze konserwantów - podkreśla dietetyk Anna Wrona z Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej AVAST.
Sprawdź koniecznie: To jedzenie tobie nie służy