Co na kolacje – na ciepło, na słodko, na szybko
Co na kolacje? Często zdarza Ci się zastanawiać wieczorami na co właściwie masz ochotę? Nie masz zbyt wiele pomysłów na przygotowanie zdrowych i sytych kolacji? Poznaj 3 pomysły na to co na kolacje ugotować tak by smakowało nie tylko Tobie ale całej rodzinie.
1. Co na kolacje – na ciepło
Co na kolacje na ciepło? Nie jest wyczynem wymyślić tylko co na kolacje zjadłabyś Ty i Twoja rodzina, ważne jest również by kolacja była zdrowa i odpowiednio zbilansowana. Lekka i zdrowa kolacja w większości powinna składać się z warzyw. Jak przygotować warzywa tak by smakowały Tobie i Twojej rodzinie a jednocześnie danie nie byłoby zbyt pospolite i nudne?
Dobrym pomysłem jest przygotowanie na kolację leczo z ciecierzycą. Ciecierzycę z puszki lub ze słoika podsmaż lub podpiecz krótko w piekarniku z ulubionymi przyprawami. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj na przykład wędzona papryka oraz czosnek. W tym samym czasie pokrój w kostkę cukinię i czerwoną paprykę i podduś je razem w garnku.
Po kilku minutach jak warzywa zaczną wytwarzać dużo soków dodaj passaty pomidorowej i przypraw ulubiony przyprawami najlepiej czosnkiem, bazylią, pieprzem i oregano. Gotowe danie wlej do miseczki. Dodaj 2-3 łyżki upieczonej ciecierzycy wedle uznania. Jeśli lubisz bardziej meksykańskie smaki możesz dodać papryczki chili oraz kukurydzy, a ciecierzycę zamienić na czerwoną fasolę.
2. Co na kolacje – na słodko
Co na kolacje na słodko? Co na kolacje dla dzieci? Gofry to nie tylko bita śmietana, budka na molo i słodka polewa. Spokojnie w domu możesz przygotować zdrowszą wersje gofrów. Do przygotowania gofrów będą potrzebne ci 1 jajko, łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka mąki pełnoziarnistej najlepiej BIO, szczypta sody, szczypta soli oraz mleko w ilościach odpowiednich do uzyskania gęstej, śmietanowej masy.
Jeżeli Twoja pociecha bądź Ty uczuleni jesteście na gluten możesz zamiast mąki pełnoziarnistej użyć mąki jaglanej. W przypadku nietolerancji laktozy mleko krowie możesz zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym. Sposób przygotowania: Jajko roztrzep w misce, przesiej mąkę przez sitko do tej samej miski, dodaj szczyptę soli i sody i stopniowo dodawaj mleko mieszając delikatnie tak by nie tworzyły się grudki.
Warto wiedzieć:
Gofrownicę nagrzej i za pomocą pędzelka posmaruj lekko olejem tak by ciasto nie przywarło. Wylej ciasto i poczekaj około 5-7 minut. Jako dodatków możesz użyć 100% dżemów owocowych, świeżych owoców oraz gęstego jogurtu greckiego.
3. Co na kolacje – na szybko
Co na kolacje na szybko? Nie masz zbyt wiele czasu a chcesz zjeść coś pożywnego przed wyjściem na wieczorne spotkanie? Przygotuj omlet z jarmużem i mozzarellą. Jeśli nie masz w domu jarmużu sprawdzi się tutaj również szpinak. Sposób przygotowania omletu na kolację: Dwa lub trzy jajka wbij do miski i energicznie wymieszaj widelcem.
Mieszaninę tą dopraw solą i pieprzem. Pokrój w kostkę ½ kulki mozzarelli i rozmieszaj z mieszaniną jajek w miseczce. Odstaw na chwilę. Patelnie rozgrzej, dodaj łyżeczkę masła i poczekaj aż delikatnie się rozpuści. W następnej kolejności dodaj na patelnie pocięty w kostkę czosnek, a gdy ten się lekko zarumieni dodaj dwie garści ciętych liści jarmużu.
Poczekaj aż jarmuż podsmaży się przez około 3-4 minuty – ważne żeby zachował jeszcze swoją lekko chrupiącą konsystencję. Jarmuż możesz dodatkowo doprawić ulubionymi przyprawami. Następnie wylej na patelnie mieszaninę jajek i mozzarelli. Poczekaj około 3-4 minut, aż na wierzchniej części omletu zaczną robić się widoczne pęcherzyki a mozzarella widocznie się zacznie rozpuszczać. Za pomocą dużej łopatki przewróć omlet na 30 sekund na drugą stronę. Smacznego!
A wiec co na kolacje przygotujesz dzisiaj dla siebie lub dla swojej rodziny?