Jogurt grecki - charakterystyka, działanie zdrowotne, wykorzystanie w kuchni

Jogurt grecki to nabiał często uważany za żywność dietetyczną, która dobra jest dla naszej figury. Jogurt grecki nie zawiera dużej ilości tłuszczu, a kolejnym jego atutem jest jego charakterystyczny smak. Jogurt grecki wytwarza się ze specjalnego beztłuszczowego mleka. Zalety jogurtu greckiego to także wysoka zawartość żywych kultur bakterii a także duża ilość białka, szczególnie w porównaniu do innego nabiału, takiego jak jogurty naturalne czy kefir.

Jogurt grecki - charakterystyka, działanie zdrowotne, wykorzystanie w kuchniJogurt grecki - charakterystyka, działanie zdrowotne, wykorzystanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to jest jogurt grecki?

Jogurt grecki różni się od jogurtu naturalnego smakiem oraz konsystencją. Jogurt grecki jest gęsty i kremowy, podczas gdy jogurt naturalny zazwyczaj jest rzadszy.

Jogurt grecki wytwarza się poprzez fermentację mleka za pomocą dodania do niego żywych kultur bakterii, a następnie od razu przelewane jest ono do opakowań.

Fermentacja jogurtu greckiego odbywa się dopiero w opakowaniu, co sprawia, że jogurt grecki zawiera niemal dwa razy więcej białka a także mniej węglowodanów niż tradycyjny jogurt naturalny.

Bakterie zawarte w jogurcie greckim

Bakterie zawarte w jogurcie greckim to lactobacrillus bulgaricus oraz streptococcus thermophilus. Dodawane są one do mleka, przetwarzając je za pomocą procesów fermentacyjnych na jogurt. To one odpowiedzialne są za kwaśny smak jogurtu greckiego i nadają mu właściwości zdrowotnych.

Bakterie jogurtu greckiego przedostają się do naszych jelit po spożyciu, a tam powodują obniżenie poziomu pH w całym przewodzie pokarmowym, a także zakwaszają go.

Dzięki temu nasz żołądek i przewód pokarmowy lepiej wchłania żelazo oraz wapń, a także szkodliwe bakterie powodujące choroby nie mają możliwości rozmnażania.

Szczególnie kobiety powinny powinny spożywać produkty bogate w żywe kultury bakterii takie jak jogurt naturalny, ponieważ szczepy bakterii jogurtu greckiego przeciwdziałają zakażeniom przewodów moczowych, takich jak zakażenie drożdżami.

Jogurt grecki można spożywać jako przekąskę, na słodko lub jako dodatek do dań i sałatek. Można stosować go zamiast majonezu lub tłustej śmietany.

Jogurt grecki ma dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy dzięki zawartym w nim żywym kulturom bakterii
Jogurt grecki ma dobry wpływ na nasz przewód pokarmowy dzięki zawartym w nim żywym kulturom bakterii © 123RF

Wykorzystanie jogurtu w kuchni

Przy pomocy jogurtu greckiego możemy stworzyć doskonały dressing do sałatki, który nie będzie zawierał dużych ilości tłuszczu.

Do przygotowania dressingu potrzebować będziemy owocu awokado, 4 filetów anchois, dwie główki czosnku, szczypiorek i jogurt grecki.

Do dressingu z jogurtu greckiego wykorzystamy też ocet winny, sok z cytryny i oliwę.

Dressing przygotowujemy siekając składniki na drobne kawałki lub miksując w blenderze, dodając octu, oliwy i soku z cytryny. Jest to doskonały dressing do sałatek z zieloną sałatą.

Przeczytaj także

Sałatka ziemniaczana z jogurtem greckim. Do jej przygotowania potrzebować będziemy 0,6 kg gotowanych ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę, pół papryki, 10 gramów oliwek, dwa jajka na twardo i pietruszkę. Do tego dodamy małą łyżeczkę musztardy, kaparów, sól, pieprz i jeden ząbek czosnku.

Jogurt grecki mieszamy z musztardą, czosnkiem, papryką i kaparami, doprawiamy solą i pieprzem. Pokrojone warzywa mieszamy w dużym garnku a następnie zalewamy dressingiem i mieszamy. Sałatka gotowa!

Ile kalorii ma jogurt grecki z pełnego mleka?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 150 g (1 kubeczek, 160 g)
Wartość energetyczna97,0 kcal146 kcal
Białko9,00 g13,50 g
Węglowodany3,98 g5,97 g
Cukier4,00 g6,00 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz5,00 g7,50 g
Tłuszcze nasycone2,40 g3,59 g
Tłuszcze jednonienasycone2,14 g3,20 g
Tłuszcze wielonienasycone0,47 g0,70 g
Cholesterol13,00 mg19,50 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów5,00 µg7,50 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,04 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,28 mg0,42 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,21 mg0,31 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,33 mg0,50 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,10 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg7,50 µg
Witamina B4 - cholina15,10 mg22,7 mg
Witamina B12 - kobalamina0,75 µg1,13 µg
Witamina A15,00 i.u.22,5 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE3,00 µg RAE
Retinol1,00 µg1,50 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten7,00 µg10,50 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,01 mg0,02 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń100 mg150 mg
Żelazo0 mg0 mg
Magnez11,00 mg16,50 mg
Fosfor135 mg203 mg
Potas141 mg212 mg
Sód35,0 mg52,5 mg
Cynk0,52 mg0,78 mg
Miedź0,02 mg0,03 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen9,70 µg14,55 µg
Woda81,3 g122 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka