Gofry - przysmak bez granic

Gofry, podobnie jak lody, kojarzą się głównie z wakacjami. Dzięki temu, że przygotowuje się je z łatwo dostępnych składników, są bardzo popularne na całym świecie. W różnych krajach możemy spotkać odmienne rodzaje tych chrupiących wafelków. Gofry kupowane w budce przy plaży lub promenadzie stanowią nieodłączny element letniego wypoczynku. W cukierniach i kawiarniach serwowane są przez cały rok. Posiadacze gofrownicy mogą również przygotować je samodzielnie we własnej kuchni.

Gofry - przysmak bez granicGofry - przysmak bez granic
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wieloletnia historia

Pierwsze wafle pojawiły się w okresie średniowiecza. Początkowo wytwarzane były wyłącznie jako hostie przeznaczone do celów sakralnych. W późniejszym czasie na terenie dzisiejszej Francji i krajów Beneluksu uchodziły za ekskluzywne danie, którym delektowały się elity. U progu XVIII wieku, do grona producentów tego przysmaku dołączyły Niemcy, a gofry stawały się coraz powszechniej dostępnym łakociem. Zwiększenie upraw buraka cukrowego, spowodowało, że znacznie rozwinął się rynek słodyczy, przez co wafle wyraźnie straciły na popularności. Sympatię konsumentów odzyskały dopiero w latach 60. XX wieku, gdy belgijski restaurator Maurice Vermersch przekonał do nich Amerykanów. Ostatnie 50 lat to czas, kiedy niezmiennie znajdują się w czołówce najbardziej lubianych smakołyków. Ponadto cukiernicy systematycznie proponują ich nowe odmiany oraz rozmaite – często egzotyczne – dodatki. Ta ewolucja spowodowała, że obecnie w każdym miejscu na świecie możemy znaleźć chrupiące gofry o niepowtarzalnym smaku.

Przysmak całego świata

Śmiało można powiedzieć, że ile krajów, tyle rodzajów gofrów. Najpopularniejsze są wafle określane jako belgijskie. Warto jednak wiedzieć, że pod tą nazwą kryje się kilka ich odmian. Dla przykładu, bardzo słodkie i miękkie gofry z Liege charakteryzują się nieregularnym, postrzępionym kształtem. Z kolei brukselskie są bardziej chrupiące i posiadają bardzo duże kieszonki. Nazwa „gofry belgijskie” została wprowadzona w Stanach Zjednoczonych w celu odróżnienia ich od tradycyjnych wafli amerykańskich, które zamiast z ciasta drożdżowego pieczone są na bazie masy naleśnikowej. Z kolei gofry serwowane w Skandynawii mają charakterystyczny kształt serduszek. Co ciekawe, w Hongkongu dzieli się je na ćwiartki, a następnie składa w półkola. Taki sposób ich podania ma ułatwić spożycie konsumentowi, ponieważ sprzedawane są zwykle przez ulicznych handlarzy.

Szeroki wachlarz dodatków

Warto pamiętać, że gofry to nie tylko dobrze przyrządzone ciasto. Równie istotny jest dobór produktów, z którymi je serwujemy. Najczęściej podawane są z bitą śmietaną, dżemem, owocami lub frużeliną. Paleta specjałów, których można użyć jest jednak o wiele szersza. Dla przykładu do wafli z Liege stosuje się karmel, wanilię i cynamon, a brukselskie oblewane są musem czekoladowym. Amerykanie często dodają syrop klonowy lub miód. W gofrach typu „Hongkong” znajdziemy m.in. masło orzechowe. Należy pamiętać, że przygotowując je samodzielnie, można sięgnąć pod dowolne dodatki. Owoce, pokruszone orzechy włoskie lub laskowe to zaledwie kilka z wielu propozycji. Świeże produkty warto połączyć z bakaliami. W ten sposób zyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale także przekąskę bogatą w składniki odżywcze.

Głównym powodem, dla którego gofry są tak popularne jest wyjątkowy smak. Ponadto prostota ich przygotowania oraz możliwość doboru różnorodnych dodatków sprawiają, że każdy ma szansę stworzyć własną odmianę tego chrupiącego specjału.

Ile kalorii mają gofry?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna291 kcal82,5 kcal
Białko7,90 g2,24 g
Węglowodany32,9 g9,33 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz14,10 g4,00 g
Tłuszcze nasycone2,87 g0,81 g
Tłuszcze jednonienasycone3,52 g1,00 g
Tłuszcze wielonienasycone6,79 g1,92 g
Cholesterol69,0 mg19,56 mg
Witamina C0,40 mg0,11 mg
Równoważnik folianów68,0 µg19,28 µg
Witamina B1 - tiamina0,26 mg0,08 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,35 mg0,10 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,07 mg0,59 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,49 mg0,14 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy46,0 µg13,04 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,25 µg0,07 µg
Witamina A228 i.u.64,6 i.u.
Witamina A65,0 µg RAE18,43 µg RAE
Retinol64,0 µg18,14 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń255 mg72,3 mg
Żelazo2,31 mg0,66 mg
Magnez19,00 mg5,39 mg
Fosfor190 mg53,9 mg
Potas159 mg45,1 mg
Sód511 mg145 mg
Cynk0,68 mg0,19 mg
Miedź0,06 mg0,02 mg
Mangan0,27 mg0,08 mg
Selen46,2 µg13,10 µg
Woda42,0 g11,91 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka