4 z 11Dżem
Rozporządzenie Ministra Zdrowia, nakazuje, aby przetwory wykonywane z owoców (np. dżem) nie mogą być w żaden sposób dosładzane, ani cukrem ani innymi substancjami słodzącymi. Minister jednak nie określa minimalnych zawartości owoców w tych produktach, a także w żaden sposób nie definiuje jakie konkretnie składniki mogą się w nich znajdować lub nie. Dlatego przy wyborze dżemu w sklepie zawsze należy kierować się składem. Koniecznie wybierać te, które maja dużą ilość owoców – najlepiej około 80 g owoców na 100 g produktu.
W składzie nie musimy obawiać się za to pektyn, które stanowią substancję zagęszczającą, a także regulatora kwasowości w formie soku cytrynowego. Jednak większość dostępnych na rynku dżemów wytwarzanych jest jedynie z ok. 40 g owoców. Gdy w sklepie znajdziesz jedynie takie dżemy, lepiej sięgnąć po marmoladę, konfiturę lub powidła, które częściej wytwarzane są z większej ilości owoców.
Zobacz także: Czy Polacy wiedzą jak powinno wyglądać prawidłowo skomponowane śniadanie?