3 z 11Paluszki surimi
Paluszki surimi wszyscy znają, jako produkt często używany do sałatek, ale także lubiany, jako przekąska. Często są one nazywane paluszkami krabowymi. Otóż jednak z krabem te paluszki mają mało wspólnego. W składzie paluszków surimi znajduje się maksymalnie 40 proc. mięsa z ryby, najczęściej z pangi lub morszczuka.
Pozostałe składniki to woda, skrobia z tapioki, cukier, sól, substancje słodzące, olej sojowy, barwnik spożywczy – karmin (E120), a także stabilizatory i sorbitol. Co najważniejsze w składzie nie może zabraknąć ekstraktu lub aromatu krabowego! Jeśli chodzi o wartości takiej przekąski, to w 100 g produktu znajduje się około 85-130 kcal. To niewiele, zapewne przez użycie do produkcji dużej ilości wody, a także mięsa z chudych ryb. W związku z tym, takie paluszki mają również znikome wartości witamin i minerałów.
Zobacz także: Alergia na owoce morza – fakty i mity