5 z 11Miód sztuczny
Prawdziwy miód zawiera wiele wartości odżywczych dla zdrowia. Posiada wiele witamin, takich jak witamina A, B1, B2, B5, B12 i C. Dodatkowo zawiera kwas foliowy, związki polifenolowe i kwasy organiczne. W naturalnym miodzie wyodrębniono ponad 300 substancji korzystnie wpływających na ludzki organizm. Jednak miód miodowi nierówny. Sztuczne miody w dużym stopniu odbiegają składem biochemicznym od miodu prawdziwego. Głównym produktem, z którego powstaje jest sacharoza, czyli najzwyklejszy cukier.
Pszczoły mają nieograniczony dostęp do syropu cukrowego, który przetwarzają w sztuczny miód. Pszczoły w ten sposób stają się bardziej produktywne, ich praca jest szybsza, za to wartość miodu znacznie niższa. Oprócz zbliżonych walorów smakowych sztuczny miód ma niewiele wspólnego z miodem prawdziwym. Jak sprawdzić czy miód, który kupiłeś jest prawdziwy? Możesz wykonać test ściekania, czyli nabrać miód na łyżeczkę i pozwolić mu aż ścieknie na talerzyk.
Jeśli miód ułożył się w formę stożka, a nie rozpłynął po całym talerzu to znaczy, że trafiłeś na prawdziwy miód. Konsystencja sztucznego miodu będzie również bardziej jednolita, nie posiadająca grudek. Kolejny test, który możesz wykonać, to sprawdzić rozpuszczalność miodu. Sztuczny miód, w niedługim czasie jest w stanie rozpuścić się nawet w zimnej wodzie. Ważne jest również, by zwrócić uwagę na naturalny proces krystalizacji. Prawdziwy miód po dłuższym przechowywaniu skrystalizuje się, ale nie straci swoich wartości.
Zobacz także: Miód - lekarstwo na wiele dolegliwości