Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu słonych przekąsek? (WIDEO)

Nasz język jest wyjątkowo wrażliwy na słony smak Nasz język jest wyjątkowo wrażliwy na słony smak
Magdalena Pietras

Słone przekąski, takie jak chipsy czy chrupki, to produkty z listy najbardziej niezdrowej żywności. Trudno jednak im się oprzeć, szczególnie kiedy oglądamy film czy spotykamy się ze znajomymi. Zobacz, co się dzieje w organizmie, kiedy je spożywamy: po kilku sekundach, po kilku minutach, godzinach i dniach.

Pierwsze skutki spożycia słonych przekąsek nasz organizm odczuwa zaledwie po pięciu sekundach. Ma to związek z tym, że nasz język jest wyjątkowo wrażliwy na słony smak ze względu na to, że dawniej sól była towarem deficytowym. Dlatego jesteśmy biologicznie "zaprogramowani", by mocno pragnąć tego smaku.

Pragnienie to ustępuje, kiedy dostatecznie nasycimy się słonymi potrawami. Najczęściej organizm mówi stop po około 30 minutach od spożycia słonego dania. Nie dziwi więc, że nie możemy poprzestać na jednym chipsie czy orzeszku.

Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu słonych przekąsek?

Bardzo niebezpieczne zjawisko dzieją się już po 20 sekundach. Wówczas do organizmu przedostaje się akrylamid, czyli niebezpieczna substancja rakotwórcza. Jego usunięcie z organizmu zajmuje nawet kilka dni.

Co ciekawe, dopiero po około 15 minutach organizm zaczyna odczuwać skutki zwiększonego spożycia soli. Dlatego dopiero wtedy zaczyna nam się chcieć pić. Rośnie wówczas ciśnienie krwi a hormony odpowiedzialne za uczucie sytości są przytłumione. Wszystko za sprawą pokarmów bogatych w tłuszcz i sól, przez które wcale nie czujemy się nasyceni.

Bardzo niebezpieczne zjawiska mają również miejsce w okresie między 30 minut a 2 godziny od spożycia słonej przekąski. Ciśnienie wówczas nadal rośnie, a serce jest zmuszone do intensywniejszej pracy. Rakotwórczy akrylamid rozprzestrzenia się po całym organizmie, docierając do coraz większej liczby komórek.

Jednocześnie niski poziom błonnika w pokarmie sprawia, że skrobia ziemniaczana jest szybko rozkładana na cukier, który z kolei dostaje się do krwiobiegu. Spożywając często słone przekąski, jesteśmy więc narażeni na niebezpieczny wzrost cukru we krwi.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat negatywnych skutków spożywania słonych przekąsek, zapraszamy do obejrzenie materiału wideo. Pamiętajmy, że przekąski te można jeść, ale jedynie okazjonalnie. Zwłaszcza, że z powodzeniem można je zastąpić zdrowszymi zamiennikami, na przykład popcornem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka