Trwa ładowanie...

Co się stanie, gdy do ulubionej kawy dodasz sól?

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 15.05.2017 11:40
Naukowcy uważają, że kawę należy solić
Naukowcy uważają, że kawę należy solić (123rf)

Kawa z dodatkiem cynamonu i z mlekiem. Czasami z bitą śmietaną i koniecznie z cukrem. Ta wymarzona zależy od wielu naszych upodobań. Co jednak się stanie, jeżeli do małej czarnej dodamy sól?

1. Triki baristów

Może się wydawać, że wszystkie przepisy na idealną kawę zostały już odkryte, a przed baristami nie ma już tajemnic. Jak się jednak okazuje, nie do końca.

Przeczytaj również:

21 zaskakujących korzyści z picia kawy

Niedawno w czasopiśmie "Nature" opublikowano badania, z których jasno wynika, że kawa najlepiej będzie smakować... posolona. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie jej smaku. Białe kryształki zniwelują gorycz mocnego naparu.

Zobacz film: "Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak"

Sprawdź także:

Czy znasz wszystkie fakty i mity o kawie?

2. Solona kawa

Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Substancja wpływa nie tylko na smak, ale i na jej pienienie się.

10 sposobów na obudzenie się bez kawy
10 sposobów na obudzenie się bez kawy [10 zdjęć]

Przekąska, która zawiera przynajmniej 10 g białka, powoduje stały wzrost poziomu cukru we krwi oraz

zobacz galerię

Morska sól dodawana jest również do kawy przez Tajwańczyków. Ich zdaniem substancja ta otwiera kubki smakowe. Dodaje się ją do lekko schłodzonej śmietanki. Jak smakuje? Jest aromatyczna i o charakterystycznym słono-słodkim smaku.

Czarna kawa z solą ma całkiem inny smak
Czarna kawa z solą ma całkiem inny smak (123rf)

Istnieją też opinie, że kawę najlepiej jest solić bezpośrednio przed dodaniem wody.

To nie pierwszy napój, który posolony smakuje jeszcze lepiej. Eksperci są zdania, że solić warto także słabej jakości wino. Takie opinie można znaleźć w "The Wall Street Journal".

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze