Co się stanie, gdy do ulubionej kawy dodasz sól?
Kawa z dodatkiem cynamonu i z mlekiem. Czasami z bitą śmietaną i koniecznie z cukrem. Ta wymarzona zależy od wielu naszych upodobań. Co jednak się stanie, jeżeli do małej czarnej dodamy sól?
1. Triki baristów
Może się wydawać, że wszystkie przepisy na idealną kawę zostały już odkryte, a przed baristami nie ma już tajemnic. Jak się jednak okazuje, nie do końca.
Przeczytaj również:
Niedawno w czasopiśmie "Nature" opublikowano badania, z których jasno wynika, że kawa najlepiej będzie smakować... posolona. Jony sodowe zawarte w soli wpływają bowiem na wzmocnienie jej smaku. Białe kryształki zniwelują gorycz mocnego naparu.
Sprawdź także:
2. Solona kawa
Sól od lat dodaje się do kawy w północnej Skandynawii, na Węgrzech i w Turcji. Substancja wpływa nie tylko na smak, ale i na jej pienienie się.
Morska sól dodawana jest również do kawy przez Tajwańczyków. Ich zdaniem substancja ta otwiera kubki smakowe. Dodaje się ją do lekko schłodzonej śmietanki. Jak smakuje? Jest aromatyczna i o charakterystycznym słono-słodkim smaku.
Istnieją też opinie, że kawę najlepiej jest solić bezpośrednio przed dodaniem wody.
To nie pierwszy napój, który posolony smakuje jeszcze lepiej. Eksperci są zdania, że solić warto także słabej jakości wino. Takie opinie można znaleźć w "The Wall Street Journal".