2 z 6Ciągłe uczucie głodu
Kiedy ograniczasz spożywanie jednego ze składników (np. tłuszczów, węglowodanów czy białek), źródła kalorii musisz szukać gdzie indziej. Najczęściej więc osoby, które rezygnują z jedzenia tłuszczów, sięgają po produkty o dużej zawartości węglowodanów. W rezultacie odczuwają nieustanne uczucie głodu. Dlaczego?
Zwiększona ilość węglowodanów (szczególnie tych prostych) w diecie powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi. U zdrowych osób wtedy właśnie rozpoczyna swoje działanie insulina, która go obniża.
Następnie o spadku cukru we krwi dowiaduje się mózg. Dostaje on sygnały, że organizm potrzebuje pożywienia. W efekcie znowu jesteśmy głodni.
Z badań opublikowanych w "American Journal of Clinical Nutrition" wynika, że spożywanie tłuszczu pomaga zmniejszać głód poprzez przesyłanie informacji o uczuciu sytości i spowolnione trawienie.
Sprawdź również: Które diety odchudzające są najlepsze?