Trwa ładowanie...

Codziennie jedli pistacje. Takie były skutki po sześciu tygodniach

 Katarzyna Prus
Katarzyna Prus 05.11.2024 19:31
Lubisz pistacje? Takie są efekty ich jedzenia
Lubisz pistacje? Takie są efekty ich jedzenia (Getty Images / X)

Pistacje to nie tylko smaczna i odżywcza przekąska. Okazuje się, że nawet niewielkie ilości tych orzechów mogą być ogromnym wsparciem dla zdrowia i skutecznie chronią oczy.

spis treści

1. Pistacje wspierają oczy

Amerykańscy naukowcy odkryli, że bogate w antyoksydanty pistacje mogą istotnie wspierać zdrowie oczu.

- To bogata w składniki odżywcze przekąska, która dostarcza niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Szczególnie interesująca jest ich wyjątkowo wysoka zawartość luteiny, barwnika roślinnego kluczowego dla zdrowia oczu - zaznaczyła w rozmowie z "Newsweekiem" główna autorka badania, prof. Tammy Scott z Friedman School of Nutrition Science i Tufts University School of Medicine.

Zobacz film: "Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?"

Luteina pomaga chronić oczy przed uszkodzeniami powodowanymi przez niebieskie światło i stres oksydacyjny.

Prof. Scott dodała, że pistacje są jedynymi orzechami, które zawierają znaczne ilości luteiny, dlatego naukowcy zdecydowali się na ich przebadanie pod kątem wpływu na oczy.

Pistacje to naturalne wsparcie dla oczu
Pistacje to naturalne wsparcie dla oczu (Getty Images)

Okazało się, że ten wpływ jest bardzo pozytywny i co więcej, nie trzeba jeść orzechów w dużych ilościach. Spożywanie już ok. 56 g pistacji dziennie wiązało się ze znacznym wzrostem gęstości optycznej pigmentu plamki żółtej.

Chroni on siatkówkę i wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD) - głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.

2. Efekty już po kilku tygodniach

Prof. Scott wyjaśniła, że pistacje zawierają również zdrowe tłuszcze, które wspomagają wchłanianie składników odżywczych. Naukowcy postawili więc hipotezę, że mogą być skuteczną strategią dietetyczną, która pomaga zwiększyć poziom pigmentu plamki żółtej (MPOD).

Kilkudziesięciu uczestników badania podzielono na dwie grupy - jedna trzymała się swojej standardowej codziennej diety, a druga zjadała każdego dnia dodatkowo ok. 56 gramów pistacji, czyli mniej więcej dwie garści.

Naukowcy zmierzyli poziom pigmentu po sześciu, a potem po dwunastu tygodniach.

- Wyniki były jasne: osoby, które jadły pistacje, doświadczyły znacznego wzrostu MPOD w ciągu zaledwie sześciu tygodni, co sugeruje, że regularne spożywanie pistacji może pomóc w utrzymaniu zdrowia oczu poprzez zwiększenie poziomu luteiny w siatkówce - podkreśliła Scott.

Dodała, że taka przekąska może być prostym sposobem na wspieranie zdrowia oczu, co jest szczególnie ważne, gdy organizm się starzeje i wzrasta ryzyko problemów ze wzrokiem.

Na tym jednak nie kończą się prozdrowotne właściwości pistacji. Orzechy są bogate w błonnik - jedna porcja zawiera więcej tego składnika niż pół szklanki brokułów. Znajdziemy tam także potas, magnez, miedź i fosfor.

Co więcej, są świetnym źródłem gamma-tokoferolu – jednej z form witaminy E, która ma chronić przed rakiem płuc i prostaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze