Trwa ładowanie...

Coraz więcej raków jelit. Lekarz: To nie czerwone mięso jest winne

 Aleksandra Zaborowska
27.01.2025 10:00
Czy czerwone mięso skraca życie i powoduje raka?
Czy czerwone mięso skraca życie i powoduje raka? (X / Getty Images)

Czerwone mięso od dawna jest obwiniane za różne problemy zdrowotne, w tym otyłość, cukrzycę i nowotwory. Jednak dr Peter Attia, kanadyjsko-amerykański lekarz specjalizujący się w tematyce długowieczności, kwestionuje te twierdzenia. W rozmowie w brytyjskim podcaście TRIGGERnometry, dr Attia stwierdził, że wiele badań dotyczących czerwonego mięsa i raka jelita grubego jest "naprawdę, naprawdę złych" i pełnych błędów. Wskazuje innego winowajcę wysypu raków jelit.

spis treści

1. Czerwone mięso a zdrowie

Dr Attia podkreśla, że w badaniach często nie podkreśla się różnicy między nieprzetworzonym mięsem, takim jak stek, a przetworzonymi produktami, jak hot dogi. Zauważa również, że osoby unikające czerwonego mięsa zazwyczaj prowadzą zdrowszy tryb życia, co może wpływać na wyniki badań.

- Kiedy porównujemy osoby jedzące czerwone mięso z tymi, które go unikają, różnice w ryzyku znikają po uwzględnieniu innych czynników zdrowotnych - mówił dr Attia.

Według raportu Uniwersytetu Missouri-Kansas City, liczba przypadków raka jelita grubego wzrosła we wszystkich grupach wiekowych w ciągu ostatnich dwóch dekad. Szczególnie niepokojący jest wzrost o 500 proc. wśród dzieci w wieku 10-14 lat.

Zobacz film: "Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka"

Dr Attia sugeruje jednak, że winne mogą być przede wszystkim ultra-przetworzone produkty, a nie samo czerwone mięso.

Zobacz też: Polskie badanie ujawniło najgorsze mięso. Grozi rakiem jamy ustnej

2. Jakość mięsa ma znaczenie

Dr Attia zaleca inwestowanie w wysokiej jakości, minimalnie przetworzone czerwone mięso.

- Większość literatury potępiającej czerwone mięso jest naprawdę, naprawdę zła - twierdził na antenie podcastu.

Podkreślał także, że jakość zakupionego mięsa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.

Dr Attia zwraca uwagę, że dieta odgrywa istotną rolę w chorobach przewlekłych, ale nie można jednoznacznie obwiniać jednego z czynników, a w tym przypadku czerwonego mięsa.

- To, co jemy, ma znaczenie, ale ważne jest, aby patrzeć na całość diety i styl życia - dodał.

Dr Peter Attia
Dr Peter Attia (Facebook/Dr Peter Attia)

3. Pozytywny wpływ na zdrowie

Warto pamiętać, że czerwonemu mięsu przypisywało się także pozytywne aspekty dla zdrowia, choć dotychczas przegrywały one w bilansie potencjalnych zysków i strat. Jeśli jednak weźmie się pod uwagę teorię eksperta, warto zestawić ją ze wszystkimi pozytywami wynikającymi ze spożywania czerwonego mięsa.

Jest ono bogatym źródłem kwasu liponowego i zawiera pewne ilości witaminy D. Zawiera duże ilości żelaza, dlatego ogranicza ryzyko wystąpienia niedokrwistości oraz zwiększa stężenie hemoglobiny. Czerwone mięso jest również bogate w białko, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze