Coraz więcej raków jelit. Lekarz: To nie czerwone mięso jest winne
Czerwone mięso od dawna jest obwiniane za różne problemy zdrowotne, w tym otyłość, cukrzycę i nowotwory. Jednak dr Peter Attia, kanadyjsko-amerykański lekarz specjalizujący się w tematyce długowieczności, kwestionuje te twierdzenia. W rozmowie w brytyjskim podcaście TRIGGERnometry, dr Attia stwierdził, że wiele badań dotyczących czerwonego mięsa i raka jelita grubego jest "naprawdę, naprawdę złych" i pełnych błędów. Wskazuje innego winowajcę wysypu raków jelit.
1. Czerwone mięso a zdrowie
Dr Attia podkreśla, że w badaniach często nie podkreśla się różnicy między nieprzetworzonym mięsem, takim jak stek, a przetworzonymi produktami, jak hot dogi. Zauważa również, że osoby unikające czerwonego mięsa zazwyczaj prowadzą zdrowszy tryb życia, co może wpływać na wyniki badań.
- Kiedy porównujemy osoby jedzące czerwone mięso z tymi, które go unikają, różnice w ryzyku znikają po uwzględnieniu innych czynników zdrowotnych - mówił dr Attia.
Według raportu Uniwersytetu Missouri-Kansas City, liczba przypadków raka jelita grubego wzrosła we wszystkich grupach wiekowych w ciągu ostatnich dwóch dekad. Szczególnie niepokojący jest wzrost o 500 proc. wśród dzieci w wieku 10-14 lat.
Dr Attia sugeruje jednak, że winne mogą być przede wszystkim ultra-przetworzone produkty, a nie samo czerwone mięso.
Zobacz też: Polskie badanie ujawniło najgorsze mięso. Grozi rakiem jamy ustnej
2. Jakość mięsa ma znaczenie
Dr Attia zaleca inwestowanie w wysokiej jakości, minimalnie przetworzone czerwone mięso.
- Większość literatury potępiającej czerwone mięso jest naprawdę, naprawdę zła - twierdził na antenie podcastu.
Podkreślał także, że jakość zakupionego mięsa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.
Dr Attia zwraca uwagę, że dieta odgrywa istotną rolę w chorobach przewlekłych, ale nie można jednoznacznie obwiniać jednego z czynników, a w tym przypadku czerwonego mięsa.
- To, co jemy, ma znaczenie, ale ważne jest, aby patrzeć na całość diety i styl życia - dodał.
3. Pozytywny wpływ na zdrowie
Warto pamiętać, że czerwonemu mięsu przypisywało się także pozytywne aspekty dla zdrowia, choć dotychczas przegrywały one w bilansie potencjalnych zysków i strat. Jeśli jednak weźmie się pod uwagę teorię eksperta, warto zestawić ją ze wszystkimi pozytywami wynikającymi ze spożywania czerwonego mięsa.
Jest ono bogatym źródłem kwasu liponowego i zawiera pewne ilości witaminy D. Zawiera duże ilości żelaza, dlatego ogranicza ryzyko wystąpienia niedokrwistości oraz zwiększa stężenie hemoglobiny. Czerwone mięso jest również bogate w białko, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.