Coraz więcej raków jelit. Lekarz: To nie czerwone mięso jest winne

Czerwone mięso od dawna jest obwiniane za różne problemy zdrowotne, w tym otyłość, cukrzycę i nowotwory. Jednak dr Peter Attia, kanadyjsko-amerykański lekarz specjalizujący się w tematyce długowieczności, kwestionuje te twierdzenia. W rozmowie w brytyjskim podcaście TRIGGERnometry, dr Attia stwierdził, że wiele badań dotyczących czerwonego mięsa i raka jelita grubego jest "naprawdę, naprawdę złych" i pełnych błędów. Wskazuje innego winowajcę wysypu raków jelit.

Czy czerwone mięso skraca życie i powoduje raka?Czy czerwone mięso skraca życie i powoduje raka?
Źródło zdjęć: © X / Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Czerwone mięso a zdrowie

Dr Attia podkreśla, że w badaniach często nie podkreśla się różnicy między nieprzetworzonym mięsem, takim jak stek, a przetworzonymi produktami, jak hot dogi. Zauważa również, że osoby unikające czerwonego mięsa zazwyczaj prowadzą zdrowszy tryb życia, co może wpływać na wyniki badań.

- Kiedy porównujemy osoby jedzące czerwone mięso z tymi, które go unikają, różnice w ryzyku znikają po uwzględnieniu innych czynników zdrowotnych - mówił dr Attia.

Według raportu Uniwersytetu Missouri-Kansas City, liczba przypadków raka jelita grubego wzrosła we wszystkich grupach wiekowych w ciągu ostatnich dwóch dekad. Szczególnie niepokojący jest wzrost o 500 proc. wśród dzieci w wieku 10-14 lat.

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Dr Attia sugeruje jednak, że winne mogą być przede wszystkim ultra-przetworzone produkty, a nie samo czerwone mięso.

Jakość mięsa ma znaczenie

Dr Attia zaleca inwestowanie w wysokiej jakości, minimalnie przetworzone czerwone mięso.

- Większość literatury potępiającej czerwone mięso jest naprawdę, naprawdę zła - twierdził na antenie podcastu.

Podkreślał także, że jakość zakupionego mięsa ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.

Dr Attia zwraca uwagę, że dieta odgrywa istotną rolę w chorobach przewlekłych, ale nie można jednoznacznie obwiniać jednego z czynników, a w tym przypadku czerwonego mięsa.

- To, co jemy, ma znaczenie, ale ważne jest, aby patrzeć na całość diety i styl życia - dodał.

Dr Peter Attia
Dr Peter Attia © Facebook/Dr Peter Attia

Pozytywny wpływ na zdrowie

Warto pamiętać, że czerwonemu mięsu przypisywało się także pozytywne aspekty dla zdrowia, choć dotychczas przegrywały one w bilansie potencjalnych zysków i strat. Jeśli jednak weźmie się pod uwagę teorię eksperta, warto zestawić ją ze wszystkimi pozytywami wynikającymi ze spożywania czerwonego mięsa.

Jest ono bogatym źródłem kwasu liponowego i zawiera pewne ilości witaminy D. Zawiera duże ilości żelaza, dlatego ogranicza ryzyko wystąpienia niedokrwistości oraz zwiększa stężenie hemoglobiny. Czerwone mięso jest również bogate w białko, dzięki czemu zapewnia sytość na dłużej.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. TRIGGERnometry

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka