Trwa ładowanie...

Owoce zasyp solą. Jelita będą ci wdzięczne

Avatar placeholder
13.11.2023 11:26
Kiszonka, która usprawnia trawienie i oczyszcza organizm. Cytryn w takim wydaniu jeszcze nie próbowałeś
Kiszonka, która usprawnia trawienie i oczyszcza organizm. Cytryn w takim wydaniu jeszcze nie próbowałeś (Getty Images)

Cytryny, znane i lubiane w naszym kraju, są jednymi z najchętniej spożywanych owoców cytrusowych. Od wieków są cenione za swoje prozdrowotne właściwości. Można je wykorzystać na wiele sposobów - przygotować z nich orzeźwiającą lemoniadę, dodać do naszych ulubionych potraw czy koktajli. Co ciekawe, nie wszyscy wiedzą, że cytryny można również kisić. Jeżeli zależy ci na zdrowiu, warto włączyć ten produkt do swojego codziennego menu.

spis treści

1. Niezwykłe właściwości kiszonych cytryn?

Zarówno świeże, jak i kiszone cytryny są bogatym źródłem witaminy C, która podnosi naszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje atakujące nasz organizm, zwłaszcza w okresie zimowym. Antyoksydanty obecne w tym cytrusie zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników w organizmie i spowalniają proces starzenia się komórek.

Dodatkowo, domowe preparaty przygotowane na bazie cytryn pomagają oczyścić nasze ciało z toksycznych substancji. W kiszonych cytrynach znajduje się również kwas mlekowy, który poprawia trawienie i usprawnia pracę jelit, usuwając z nich szkodliwe złogi pokarmowe i reguluje ich florę bakteryjną.

2. Jak przygotować kiszone cytryny?

Przygotowanie cytrynowej kiszonki nie jest skomplikowane. Będziemy potrzebować przede wszystkim cytryn, przegotowanej lub mineralnej wody, soli morskiej i wyparzonego wcześniej dużego słoika. Zacznijmy od dokładnego umycia cytryn, które następnie trzeba przekroić na krzyż, ale tak, aby nie rozpadły się na części. Do każdej z nich wsypujemy łyżkę soli i zamykamy, a potem umieszczamy je w szklanym pojemniku.

Zobacz film: "Przetwory na zimę z ogórków. Takich przepisów jeszcze nie znasz"

Kolejnym krokiem jest zalanie owoców świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który wcześniej zmieszaliśmy z wodą. Aby wzbogacić smak i walory zdrowotne kiszonki, dodajmy do niej czarny pieprz, liście laurowe, goździki, rozmaryn, cynamon i imbir. Słój zakręcamy i zostawiamy na około 4 tygodnie w ciemnym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa.

Pamiętajmy, że raz na jakiś czas warto potrząsnąć słoikiem. Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przechowujemy kiszone cytryny w lodówce. Drobno pokrojone owoce razem z sokiem warto dodawać do naszych ulubionych dań.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze