Czarna fasola – właściwości zdrowotne
1 z 6Wartości odżywcze czarnej fasoli
Czarna fasola to proste i smaczne uzupełnienie diety, które może polepszyć ogólny stan zdrowia na wiele sposobów.
Jak na tak skromną roślinę strączkową, ma zaskakująco wiele składników odżywczych.
Jest bogata w błonnik i białko roślinne oraz witaminy i minerały, takie jak witamina A, wapń, żelazo i mangan.
Czarna fasola zawiera również wiele flawonoidów, które wykazują zdolności antyoksydacyjne, w tym szczególnie dużo antocyjanów.
Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają stężenie cholesterolu całkowitego i podwyższają ten dobry.
Czarna fasola to także doskonałe źródło kwasu foliowego.
Ma również niezwykle wysoki poziom rzadko występującego w pożywieniu związku: molibdenu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Mikstura, która oczyszcza jelita ze złogów, a przy okazji odchudza