Czarna rzodkiew – właściwości odżywcze
Czarna rzodkiew, to wciąż mało popularne i niedoceniane warzywo. Okazuje się jednak, że w jej składzie znajdziemy wiele cennych wartości odżywczych. Znajdujące się w niej glukozynolany, które są np. skuteczną bronią w walce z wirusem grypy.
1. Czarna rzodkiew
Czarna rzodkiew w większości należy do grupy odmian zimowych – uprawia się ją najczęściej jesienią. Jej charakterystyczna ciemna barwa występuje tylko na zewnątrz warzywa. Miąższ, podobnie jak w przypadku znanej wszystkim rzodkiewki, jest biały. Czarna odmiana jest jednak ostrzejsza w smaku i aromacie.
Od zwykłej rzodkiewki różni ją także zawartość wody. W czarnej rzodkwi jest jej mniej, więc warzywo nie parcieje zbyt szybko. Z tego powodu jest łatwiejsze w przechowywaniu.
2. Właściwości odżywcze czarnej rzodkwi
W miąższu czarnej rzodkwi znajduje się wiele witamin: C, PP oraz tych z grupy B. To źródło soli mineralnych: potasu, wapnia, fosforu, sodu, magnezu, żelaza, cynku oraz molibdenu.
Miąższ skrywa w sobie także białka, węglowodany oraz błonnik i kwas foliowy. Za intensywny zapach i ostrość odpowiadają natomiast olejki eteryczne. Warzywo jest niskokaloryczne – w 100 gramach znajdziemy tylko 12 kalorii.
3. Zawartość glukozynolanów
Czarna rzodkiew to jednak nie tylko bogactwo witamin i składników mineralnych. Okazuje się, że zawarte w niej glukozynolany, czyli związki składające się z glukozy oraz fragmentów zawierających atom siarki, wykazują działanie antynowotworowe.
Zalecana dawka tych związków wynosi ok. 45 mg. Znajdziemy je nie tylko w czarnej rzodkwi, ale i w białej i czerwonej kapuście, brukselce czy brokułach.
4. Dla kogo czarna rzodkiew?
Czarna rzodkiew polecana jest osobom zmagającym się z problemami układu pokarmowego. Warzywo wykazuje działanie moczopędne oraz żółciotwórcze, co pozytywnie wpływa także na nerki i wątrobę. Spożywana regularnie oczyści z toksyn, złogów i innych zbędnych produktów przemiany materii.
Dzięki dużej zawartości witaminy C picie soku z czarnej rzodkwi może pomóc w stanach zapalnych gardła oraz błony śluzowej jamy ustnej. Wzmacnia on również odporność oraz pozytywnie wpływa na układ krwionośny.
Warzywo posiada właściwości bakteriobójcze. Doskonale sprawdza się więc jako środek leczniczy przy przeziębieniach i infekcjach grypopodobnych.
Czarną rzodkiew wystarczy pokroić w cienkie plastry, przełożyć miodem lub posypać cukrem i ssać jak tabletkę na ból gardła przynajmniej dwa razy dziennie. Obecnie trwają badania nad czarną rzodkwią jako środkiem przeciwwirusowym na wirus grypy A1H1.
5. Szkodliwe azotany
Przy zakupie warto zwracać uwagę na miejsce, z którego pochodzi warzywo. Czarna rzodkiew uprawiana w złych warunkach może bowiem negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Warzywo bardzo łatwo pochłania z ziemi azotany, czyli substancje chemiczne powstające podczas uprawy w szklarni, gdzie stosowane są sztuczne nawozy. Z nich powstają azotyny, a te mają udowodnione działanie rakotwórcze.