Trwa ładowanie...

Pojawił się w popularnym dyskoncie. Smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowy

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 11.06.2024 14:34
Ulubieniec nadmorskich smażalni. To jedna z najzdrowszych ryb
Ulubieniec nadmorskich smażalni. To jedna z najzdrowszych ryb (Getty Images)

Choć Polacy zdecydowanie do amatorów ryb nie należą i wypadają słabo na tle innych mieszkańców Europy, to okres letni jest dobrym momentem, żeby włączyć ryby do codziennej diety. Nie tylko na urlopie, ale też w domu, bo w znanej sieci sklepów pojawił się wyjątkowo zdrowy i smaczny gatunek.

spis treści

1. Kupisz w Biedronce. Alternatywa dorsza atlantyckiego

Statystyczny Europejczyk zjada nawet 23 kg ryb, tyle też spożywa przeciętny Japończyk. Niestety w porównaniu z innymi nacjami wypadamy blado - Polacy jedzą ok. 11-13 kg rocznie.

Warto to zmienić, bo ryby, a w szczególności tłuste ryby morskie poza tym, że zawierają witaminy z grupy B czy witaminę D, są też źródłem niezwykle cennych kwasów omega-3. Warto ich szukać w szczególności w rybach tj. łosoś, śledź, pstrąg tęczowy i makrela.

Zobacz film: "Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze"

Osoby na diecie, a także te, które do smaku ryb nie są do końca przekonane, powinny natomiast sięgnąć po dorsza. Ma białe, jędrne i chude mięso, świetnie nadaje się do gotowania na parze, smażenia i pieczenia. Bardzo często filet z dorsza gości w nadmorskich smażalniach ryb, gdzie podaje się go z frytkami i surówką. Mrożony filet z dorsza bez problemu można kupić także w każdym większym sklepie, tam jednak zazwyczaj króluje dorsz atlantycki.

Kuzynem dorsza jest jednak czarniak, czyli dorsz czarny (Pollachius virens). Można go kupić w Biedronce w postaci fileta ze skóry. Jego cena wynosi 37,90 zł za kilogram.

2. Jedz ryby co najmniej dwa razy w tygodniu

To król nadmorskich smażalni
To król nadmorskich smażalni (Pixabay)

Ryba ma ciemne wnętrze jamy gębowej, co odróżnia ją od dorsza atlantyckiego, z kolei mięso czarniaka jest szaro-perłowe, a po obróbce termicznej staje się białe. Jest delikatne, kruche i chude, dlatego pasuje do wielu potraw, będzie idealnym źródłem białka dla osób na diecie, kobiet w ciąży czy dzieci oraz seniorów.

100 g ryby to zaledwie 84 kalorie, ale czarniak jest mimo to dobrym źródłem wapnia, żelaza, selenu i cynku oraz witaminy A i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Eksperci zalecają, by po rybę sięgać co najmniej dwa razy w tygodniu i zastępować nią mięso, w szczególności mięso czerwone czy przetworzone produkty mięsne. Obecność ryb w codziennej diecie wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego czy odpornościowego. Warto również zadbać o to, by nie ograniczać się do jednego gatunku, jak dorsz atlantycki czy popularny łosoś, dlatego gdy zobaczymy w sklepie czarniaka w korzystnej cenie, nie wahajmy się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze