Czarny skarb. Hamuje wzrost komórek nowotworowych, chroni serce
W postaci świeżej – naturalny antybiotyk, prawdziwa broń na jesienne wirusy i bakterie, granulowany – aromatyczna przyprawa, a fermentowany? Mało kto w Polsce miał już do czynienia z taką postacią czosnku, a szkoda. To prawdziwy mocarz, który może zawierać nawet trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w postaci świeżej.
1. Czarny czosnek. Tajna broń na raka
Prawie 5 tysięcy lat temu smak czarnego czosnku poznali Koreańczycy, ale ten wyjątkowy przysmak nie był dostępny dla każdego. Jego walorami mogła się cieszyć tylko arystokracja.
A jak powstaje ten osobliwy produkt? Nie zawiera żadnych dodatków ani barwników. Młody, biały czosnek poddawany jest fermentacji w specyficznych warunkach, tj. w temperaturze wysokości 60-90 stopni Celsjusza i wilgotności powietrza sięgającej 80-90 proc. Efekt? Delikatniejszy, lekko słodki smak oraz kremowa konsystencja.
Kluczowe jednak są jego zalety prozdrowotne. Obróbka termiczna i proces fermentacji sprawiają, że w czarnym czosnku jest mniejsze stężenie allicyny, której czosnek zawdzięcza określenie naturalnego antybiotyku. Wyższa jest natomiast zawartość składników odżywczych czy przeciwutleniaczy takich jak: S-allilocysteina, tetrahydro-β-karboliny i biologicznie czynne alkaloidy. Powstają one w trakcie fermentacji wskutek rozkładania allicyny. Szacuje się, że stężenie przeciwutleniaczy w czarnym czosnku może być dwu-, a nawet trzykrotnie wyższe niż w czosnku świeżym.
Jedno z badań na modelach zwierzęcych dowiodło, że czarny czosnek hamuje rozrost komórek nowotworowych w przypadku guza Morrisa. To nowotwór neuroendokrynny o charakterze złośliwym, dający przerzuty do wątroby. Podobne działanie wykazuje w stosunku do nowotworów skóry. Najnowsze badanie z czerwca 2023 r., opublikowane na łamach "PLoS One" wskazuje z kolei, że wyciąg roślinny może zabijać komórki raka piersi.
"Wyniki te sugerują, że ekstrakt z czarnego czosnku ma wielką wartość terapeutyczną i perspektywy w leczeniu raka piersi z dodatnim receptorem estrogenowym" – zwracają uwagę badacze.
2. Czarny czosnek dla sercowców i diabetyków
Badań nad czarnym czosnkiem i jego korzystnym wpływem na zdrowie jest wcale niemało. Jedno z nich sugeruje, że przysmak może regulować stężenie glukozy we krwi, w ten sposób zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Może również wpływać na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi i podnosić poziom frakcji HDL, nazywanej "dobrym" cholesterolem. W rezultacie zmniejsza zatem ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i ich powikłań, w tym zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu.
Jak stosować czarny czosnek? Właściwie tak samo jak świeży. Warto każdego dnia spożywać co najmniej pół ząbka, włączając go do dań na bazie mięs, warzyw, sałatek i zapiekanek. Ostrożność powinna zachować tylko jedna grupa osób.
- Jeśli bierzesz leki rozrzedzające krew, to czosnek ma również tendencję do rozrzedzania krwi. Ale jeżeli nie jesteś na niego uczulony i nie masz zaburzeń krzepnięcia krwi, to nie musisz się obawiać – wyjaśnia cytowana przez Health Cleveland Clinic dietetyczka Beth Czerwony.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl