Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Czekolada - proces powstawania, ryzyko chorób serca i udaru, wartościowe składniki

Avatar placeholder
12.04.2021 10:26
Badania przeprowadzone w USA wskazały, że czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
Badania przeprowadzone w USA wskazały, że czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru (123rf.com)

Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą „osoby uzależnione od czekolady”. Okazuje się bowiem, że czekolada wpływa korzystnie na serce i mózg. Szacuje się, że regularne spożywanie tego smakołyku może zredukować ryzyko chorób serca i udaru mózgu nawet o 30%. Te prozdrowotne właściwości czekolady przypisywane są specyficznym związkom chemicznym zawartym w kakao.

spis treści

1. Proces powstawania czekolady

Czekolada to wyrób cukierniczy, który powstaje z miazgi kakaowej, masła kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego oraz dodatków. Do czekolady mlecznej dodaje się także mleko. Aby pozyskać miazgę kakaową oraz masło kakaowe, ziarna kakaowca poddawane są fermentacji a następnie są suszone i rozcierane. Następnym etapem jest konszowanie czyli mieszanie masy kakaowej w celu zemulgowania składników oraz odparowania wody. Czas oraz temparatura konszowania zależy od rodzaju czekolady. W procesie tym do masy dodaje się także składniki uzupełniające takie jak pasta kawowa, etylowanilina, lecytyna.

2. Zmniejszenie ryzyka chorób serca i udaru

Wcześniejsze badania wykazały, że czekolada może obniżać ciśnienie krwi a także zmniejszać ryzyko cukrzycy. Zarówno nadciśnienie, jak i cukrzyca są czynnikami ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Wiadomo więc było, że substancje zawarte w tym smakołyku wpływają pośrednio na pracę serca. Ostatnie badania przeprowadzone w USA wskazały, że czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru.

Zobacz film: "Czekolada - czego o niej nie wiecie"
Czekolada
Czekolada [7 zdjęć]

W wyrobie czekoladopodobnym tłuszcz kakaowy zastąpiony jest innym tłuszczem roślinnym, np. olejem rzepakowym

zobacz galerię

Testy opierały się na analizie wyników siedmiu wcześniej przeprowadzonych badań, które zawierały dane dotyczące przeszło 100 tys. osób. Każde z tych badań skupiało się na wpływie czekolady na serce i mózg. W wyniku analiz okazało się, że ryzyko chorób serca u osób, które spożywały największe ilości czekolady, było mniejsze o 37% niż u osób, które sięgały po smakołyk sporadycznie. Prawdopodobieństwo udaru mózgu zmniejszyło się natomiast o 29%.

3. Wartościowe składniki czekolady

Analizowane badania nie skupiały się na rodzaju spożywanej czekolady. Starano się określić ogólny wpływ tego smakołyku na zdrowie, dlatego pod uwagę wzięto zarówno białą, jak i ciemną czekoladę, a także produkty czekoladopochodne, takie jak batony czekoladowe i czekolada pitna. Składniki czekolady, które mogą wyjaśniać jej ochronne właściwości, to flawonoidy zawarte w kakao – przeciwutleniacze, które zwiększają produkcję tlenku azotu w organizmie.

Wzrost produkcji tego związku chemicznego przyczynia się natomiast do poprawy ciśnienia krwi i jej przepływu przez tętnice. Wcześniejsze badania wykazały, że największe ilości tych drogocennych flawonoidów znajdują się w ciemnej – gorzkiej czekoladzie zawierającej 70% kakao. Inne bogate źródła tych związków to kapusta włoska, cebula, brokuły, jabłka, jagody, wiśnie, czerwone wino, a także zielona herbata.

Zobacz także:

Mimo iż czekolada zawiera związki o właściwościach ochronnych, naukowcy przestrzegają przed nadmierną konsumpcją produktów czekoladopochodnych. Ogólnie wiadomo, że zawierają one duże ilości tłuszczu, cukru i kalorii, a więc substancji, które mogą doprowadzić do przybrania na wadze, a co za tym idzie, do rozwoju chorób serca. Brak umiaru w jedzeniu czekolady może spowodować efekt odwrotny do zamierzonego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze