Czekolada zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
Mamy dobre informacje dla miłośników czekolady – ulubiony słodki przysmak wielu osób nie tylko poprawia nastrój, ale również świetnie wpływa na zdrowie. Naukowcy odkryli, że jedzenie czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru. Jaka czekolada jest najzdrowsza?
1. Uzdrawiająca moc czekolady
Czy istnieje zdrowa czekolada? Jej lecznicze właściwości nie są żadną tajemnicą. Co roku pojawiają się nowe badania, które wykazują, że gorzka czekolada chroni serce, zapobiega cukrzycy, a nawet otyłości. Wszystko to zasługa znajdujących się w niej antyoksydantów.
Najnowsze testy przeprowadzono w Norfolk w Anglii i opublikowano w czasopiśmie medycznym „Heart”. Badanie trwało 12 lat i objęło aż 25 tys. osób. Część z nich (20 proc.) w ogóle nie jadła czekolady, inni jedli jej przeciętnie 7 g dziennie. Wśród badanych były również osoby, które spożywały 100 g czekolady każdego dnia, czyli całą tabliczkę.
Czekolada mleczna w porównaniu do gorzkiej zawiera mniej kakao, a zatem proporcjonalnie więcej cukru i tłuszczu, które spożywane w nadmiarze są odpowiedzialne m.in. za otyłość brzuszną. Ponadto mniejsza ilość kakao w czekoladzie mlecznej dostarcza mniej antyutleniaczy, zwanych flawonoidami, a obecność mleka może dodatkowo hamować ich wchłanianie.
W ciągu 12 lat badacze obserwowali zarówno dietę ochotników biorących udział w teście, jak i ich historię medyczną. Po przeanalizowaniu danych okazało się, że u osób jedzących czekoladę ryzyko chorób serca było niższe o 11 proc. niż u tych, którzy zrezygnowali z tego przysmaku. Zagrożenie śmiercią z powodu chorób układu krążenia zmniejszyło się u wielbicieli słodkiego przysmaku o 25 proc., a wystąpienie udaru o 23 proc. Amatorzy czekolady byli też mniej zagrożeni chorobą wieńcową.
Angielskie badania są przełomowe, ponieważ do tej pory wciąż podkreślano, że cukier i tłuszcz są największymi wrogami zdrowego serca. Nowe odkrycie pokazuje jednak, że czekolada nie tylko nie szkodzi, ale nawet chroni układ krążenia. Naukowcy zaznaczają jednak, że taki wpływ czekolady na zdrowie wymaga jeszcze dokładniejszych analiz i powtórzenia testów.
2. Mleczna czy gorzka?
Nie przepadasz za gorzką czekoladą? Na pewno się ucieszysz, bo uczestnicy angielskiego badania jedli zarówno gorzką, jak i mleczną czekoladę. Wyniki badania pokazują więc, że nawet słodka czekolada, którą tak uwielbiamy, może być wartościowa dla zdrowia.
Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady to zasługa przeciwutleniaczy znajdujących się w kakao, którego nie ma zbyt dużo w mlecznej czekoladzie. Wyniki badań wskazują więc na to, że to inne składniki mlecznej czekolady mogą być tak zbawienne dla zdrowia. Eksperci sugerują, że zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia może być zasługą wapnia oraz kwasów tłuszczowych znajdujących się w mleku.
Nowe badania to balsam na duszę wszystkich łasuchów. Chociaż czekoladę zalicza się do słodyczy, wiele badań wskazuje na to, że to jeden z najzdrowszych smakołyków. Jeśli chcemy zjeść coś słodkiego, możemy śmiało sięgać właśnie po nią. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wybierać produkt dobrej jakości i zwracać uwagę na zawartość kakao.
Lista powodów, dla których warto jeść czekoladę, wciąż się wydłuża. Co kilka miesięcy pojawiają się nowe badania, które sugerują pozytywny wpływ czekolady na zdrowie. Nie pozostaje więc nic innego, niż skusić się na kostkę smakołyku. Jak zawsze radzimy jednak umiar, bo nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą okazać się szkodliwe.
Źródło: medicalnewstoday.com