Czerwcowe przysmaki. Właśnie teraz warto się nimi zajadać

Czerwiec to czas, kiedy na rynku mamy dostępne całe spektrum warzyw i owoców. To między innymi młode ziemniaki, młoda marchew czy kapusta oraz szparagi, truskawki czy szczaw.

Ale uwaga, niektóre z nich niedawno się pojawiły i za chwilę znikną, dlatego trzeba korzystać z sezonu, póki ich cena jest najniższa, a wartości odżywcze najwyższe.

W czerwcu rusza sezon na truskawki, czereśnie i bóbW czerwcu rusza sezon na truskawki, czereśnie i bób
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

/ 6Młoda kalarepa, brokuł i kalafior

Kalarepa to źródło błonnika, witamin i minerałów
Kalarepa to źródło błonnika, witamin i minerałów © Pixabay

Choć brokuł i kalafior dostępne są przez cały rok, to warto zwrócić uwagę szczególnie na jednego z przedstawicieli warzyw krzyżowych – kalarepę.

Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, E i K. Liście kalarepy warto jeść głównie z uwagi na chlorofil, potężny roślinny przeciwutleniacz, który dodatkowo wspiera detoksykację organizmu. Krótko trwa również sezon na młodą kapustę, która zawiera błonnik, witaminę A oraz E, K i witaminę C. Młoda kapusta jest lekkostrawna, można ją z powodzeniem jeść na surowo z uwagi na delikatny smak.

Warzywa krzyżowe mają jeszcze jedną niezwykłą cechę – znajdziemy w nich izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol. Badania dowodzą, że regularne spożywanie warzyw kapustnych może chronić przed nowotworami piersi i prostaty, a także przed rakiem jelita grubego.

/ 6Zielona siła. Szpinak i szczaw

Szpinak chroni przed miażdżycą i nowotworami
Szpinak chroni przed miażdżycą i nowotworami © Pixabay

Młody szpinak można kupić przez cały rok, jednak właśnie teraz smakuje najlepiej. Listki mają działanie antynowotworowe, wspierają układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą. To kopalnia beta-karotenu, witaminy C i luteiny, trzech niezwykle silnych przeciwutleniaczy.

Szczaw to jeden z symboli lata, ale warto go jeść nie tylko pod postacią zupy. Młode listki szczawiu są źródłem witaminy C, żelaza i potasu, chronią więc serce. Garbniki, które zapewniają kwaśny smak szczawiu, są za to wsparciem przy problemach trawiennych. Szczaw zawiera również substancję, która wspiera detoksykację organizmu – kwas protokatechowy.

/ 6Ulubiony strączek Polaków. Bób

Bób to niskokaloryczne źródło białka
Bób to niskokaloryczne źródło białka © Pixabay

Bób to prawdziwe superfood – 100 g ugotowanego bobu to zaledwie 110 kcal, a przy tym niemal osiem gramów białka i 20 g węglowodanów złożonych. Nie zawiera cholesterolu, więc jest idealną alternatywą dla mięsa, zwłaszcza dla osób, które powinny uważać na profil lipidowy.

Jest też źródłem kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także witaminy K. Nie powinno go zabraknąć w diecie przyszłych mam, osób zagrożonych anemią oraz wegetarian i wegan. Co więcej, ten młody, czerwcowy bób można jeść po delikatnym zblanszowaniu, co pozwala zachować żywy kolor i większość wartości odżywczych bobu.

/ 6Truskawki. Broń na raka i cukrzycę

Mają niewiele cukru, są niskokaloryczne i niezastąpione na diecie
Mają niewiele cukru, są niskokaloryczne i niezastąpione na diecie © Pixabay

Truskawki należą do grupy zaliczanej do najzdrowszych owoców świata. Owoce jagodowe są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i mogą je śmiało jeść nawet cukrzycy.

Truskawki są źródłem witaminy C znacznie lepszym niż owoce cytrusowe, a poza tym mają szereg innych przeciwutleniaczy takich jak: flawonoidy, kwasy fenolowe, lignany, garbniki i stylbeny. Do najsilniej działających polifenoli w truskawkach zalicza się elagitanniny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe i mają właściwości hamujące rozwój bakterii Helicobacter pylori.

Poza tym truskawki do diety warto włączyć z troski o zdrowie serca, a także, żeby zmniejszyć ryzyko insulinooporności i cukrzycy.

/ 6"Ptasie wiśnie". Najlepsze w czerwcu

Są naturalnym diuretykiem i łagodnie zbijają ciśnienie krwi
Są naturalnym diuretykiem i łagodnie zbijają ciśnienie krwi © Pixabay

Dostępne są już od połowy maja, ale sezon na tzw. ptasie wiśnie rusza na dobre wraz z pierwszymi dniami czerwca. Te bogate w potas i przeciwzapalną kwercetynę owoce stanowią świetną profilaktykę układu chorób krążenia. Jedzenie czereśni uszczelnia naczynia krwionośne, łagodnie obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi.

Warto wybierać jak najciemniejsze owoce, bo im głębsza barwa czereśni, tym więcej flawanoli i antocyjanów, witamin, a także potasu, wapnia, żelaza oraz magnezu zawierają.

/ 6Warzywo do słodkich wypieków. Rabarbar skarbnicą zdrowia

Rabarbar może chronić przed miażdżycą
Rabarbar może chronić przed miażdżycą © Pixabay

To niskokaloryczne warzywo zawiera potas oraz sód, magnez i żelazo, a także beta-karoten. Jest też źródłem polifenoli o działaniu antynowotworowym i kardioprotekcyjnym, jak i proantocyjanidyny, które wspierają pracę mózgu, chronią narząd wzroku i mają potencjał przeciwzapalny, przeciwalergiczny i antyartretyczny.

Badania wskazują, że rabarbar może wpłynąć pozytywnie na stężenie cholesterolu we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Z kolei dzięki witaminie K rabarbar może zapobiegać wapnieniu ścian naczyń krwionośnych, co sprawia, że jest idealny dla osób, które chcą chronić serce przed zawałem.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka