3 z 5Właściwości czerymoi
W tym owocu znajdziemy mnóstwo przeciwutleniaczy, błonnika, białka i witaminy C, a także wapnia i fosforu. To także świetne źródło witamin z grupy B – przede wszystkim witaminy B6, która działa przeciwdepresyjnie, chroni układ immunologiczny, zmniejsza napięcie przedmiesiączkowe i poprawia koncentrację.
Miękkie, beżowe, bardzo apetycznie wyglądające wnętrze upstrzone jest jednak dość dużymi pestkami, które mogą być toksyczne, dlatego nie należy ich jeść. Amerykanie znaleźli sposób również na ich wykorzystanie. W medycynie niekonwencjonalnej po sprażeniu wykorzystuje się je jako preparat o silnym działaniu przeczyszczającym i wymiotnym. Stosowane są także do produkcji środków owadobójczych.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Objawy niedoboru witaminy D bywają mylone z innymi chorobami. Może je przeoczyć nawet lekarz
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych, jakie ma w sobie czerymoja, sprawdź naszą tabelę produktu. Dostępna jest TUTAJ.