Trwa ładowanie...

Często jesz pomarańcze? Tych zmian możesz się spodziewać

 Maciej Rugała
16.12.2022 18:08
Z wielu prozdrowotnych działań tych owoców nie zdajemy sobie sprawy
Z wielu prozdrowotnych działań tych owoców nie zdajemy sobie sprawy (Getty Images)

Owoce cytrusowe znane są najlepiej z zawartości witaminy C. Mają jednak szereg innych korzystnych działań, z których nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Zwłaszcza teraz, w okresie zimowym, włączenie pomarańczy do codziennej diety może być bardzo dobrym rozwiązaniem. Jak te charakterystyczne owoce mogą nam pomóc?

spis treści

1. Silna odporność i gładka skóra

O tym, że pomarańcze są dobre na budowanie odporności organizmu, wiadomo nie od dziś. Chociaż koncentracja witaminy C nie jest tu tak duża, jak chociażby w owocach dzikiej róży, to i tak jest całkiem sporo. Ten owoc zawiera jednak wiele innych witamin, które są pomocne w utrzymaniu ciała w dobrej kondycji. Oprócz witamin A i D, tak potrzebnych w utrzymaniu zdrowia skóry, kości i wzroku, zawierają też mały kompleks witamin z grupy B. Są to wit. B5, B6 oraz B9.

Pomarańcze zawierają także bogactwo mikroelementów, chociaż nie powinno to dziwić w przypadku soczystych owoców. Zawierają w sobie magnez, selen, żelazo, miedź, mangan i fosfor.

Zobacz film: "Najlepszy drink na grypę i przeziębienie"

Jedząc jedną pomarańczę dziennie, możemy po pewnym czasie zauważyć poprawę w wyglądzie skóry. Pierwszym powodem jest witamina C oraz wiele innych związków organicznych, które również są antyoksydantami. A to właśnie oksydacyjne “zmęczenie” naszych tkanek powoduje ich starzenie. Kwas askorbinowy bierze udział w syntezie kolagenu, który jest głównym białkiem odpowiadającym za wytrzymałość i elastyczność skóry.

Również witamina A ma tutaj sporo do powiedzenia, ponieważ także wpływa na zdrową kondycję skóry. Żelazo z kolei jest potrzebne dla całego organizmu, a skutki jego niedoboru widać po rzadkich i cienkich włosach. Pomarańcze może nie zawierają potężnej dawki żelaza, ale regularność spożywania kompensuje tu nieco małą zawartość.

Wysoki udział witaminy B9 (kwas foliowy) w suchej masie owocu też nie jest bez znaczenia. Jest on bardzo potrzebny w utrzymaniu dobrej kondycji intelektualnej. Zaleca się także przyjmowanie go kobietom w ciąży, ponieważ jest bardzo ważny w prawidłowym rozwijaniu się płodu.

2. Pomarańcze pomagają schudnąć i redukują ryzyko miażdżycy

Regularne urozmaicanie diety pomarańczami może uchronić przed różnorodnymi chorobami i dolegliwościami. W tym zestawieniu pierwsze są problemy z otyłością i nadwagą, a także trawieniem. Pomarańcza zawiera dużo błonnika pokarmowego, który może wzmagać uczucie sytości, a ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, absorbując wodę z pożywienia i wymiatając złogi. Ułatwia to prace układu pokarmowego i skuteczne przesuwanie treści w jelitach.

Błonnik przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka choroby wrzodowej żołądka. Z kolei występujące w pomarańczy flawonoidy chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obniżają poziom LDL we krwi, przez co spada ryzyko miażdżycy i związanych z nią zawałów oraz udarów.

Substancje wymienione wcześniej pomogą także w zadbaniu o zdrowe oczy. Witamina A, witamina E oraz mikroelementy i barwniki roślinne zawarte w pomarańczy, działają korzystnie na wzrok.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze