3 z 7Hamburger
Cała porcja hamburgera to blisko 1700 kcal! I choć niektórym wydaje się, że nie ma w tym daniu niczego złego, bo przecież zawiera warzywa i mięso, trudno się z tym zgodzić.
Jeśli wybieramy hamburgera z sieciówki, musimy mieć świadomość, że trudno mówić w tym przypadku o produkcie dobrym jakościowo. Sos to często mieszanka majonezu i ketchupu z dodatkiem polepszaczy smaku, warzyw z kolei jest w bułce niewiele. A zatem serwujemy sobie jedynie prawdziwą bombę kaloryczną z dużą ilością tłuszczu i węglowodanów.
Alternatywą w tym przypadku będzie hamburger z dobrej jakości punktu gastronomicznego. A takich powstaje coraz więcej. Wiele z nich umożliwia wybór pieczywa. Jeśli chcemy zjeść nieco zdrowiej, wybierzmy bułkę pełnoziarnistą. Zrezygnujmy z warzyw konserwowych na rzecz produktów świeżych. Nie decydujmy się też na sos, jeśli jego głównym składnikiem jest majonez. Jego zdrowszą wersją jest jogurt naturalny z dodatkiem ziół i przypraw.
Przeczytaj również: Chcesz obniżyć swój wiek metaboliczny o 20 lat? Zacznij jeść te produkty