2 z 7Pizza
Pizza to królowa fast foodów. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów. Smakuje niemal wszystkim – i dużym, i małym.
Jednak przygotowanie dobrej jakości pizzy to nie lada wyzwanie. Niektórzy kucharze uczą się tej sztuki przez wiele lat. Najtrudniejsze do wykonania wydaje się być ciasto. Jedni lubią cienkie, inni grube, ale w niemal każdym przypadku musi być ono chrupiące. Niestety, w barach szybkiej obsługi w trakcie jego przygotowania często dodaje się spulchniacze i polepszacze mąk. A to z pewnością niepożądane składniki w naszej diecie.
Wątpliwości mogą budzić również złej jakości dodatki – tani ser, sos z dodatkiem konserwantów.
By zjeść nieco zdrowszą wersję pizzy, decydujmy się na tę przygotowaną na cienkim cieście, najlepiej z mąki pełnoziarnistej. Zrezygnować też trzeba z boczku, wędzonej szynki i – co najważniejsze – sosów. O wiele zdrowiej będzie, jeśli pizzę posypiemy małą ilością parmezanu oraz rukolą i polejemy ją odrobiną oliwy z oliwek.
Przeczytaj również: Potrafią być najgorszymi doradcami. Skutecznie utrudniają odchudzanie