Czy sery pleśniowe zawierają niebezpieczną pleśń? Wyjaśniamy (WIDEO)
Wiele osób już na widok sera pleśniowego odmawia jego zjedzenia. Dla niektórych wciąż kojarzy się jedynie z zepsutym jedzeniem, którego jedzenie może skończyć się dla naszego organizmu bardzo źle. Biały lub niebieskawy kożuszek nierzadko budzi niepokój i wcale nie kojarzy się dobrze. Czy faktycznie jest się czego bać?
Miłośnikom serów pleśniowych nie trzeba tłumaczyć nietypowych właściwości smakowych tego produktu. Okazuje się jednak, że sery pleśniowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Do ich wytworzenia wykorzystywana jest tzw. pleśń szlachetna, która powoduje, że produkt ma w sobie wiele składników odżywczych. Taki ser może przeciwdziałać wielu chorobom.
Ser pleśniowy jest doskonały między innymi na problemy związane z układem pokarmowym. Grzyby mogą zwalczać liczne dolegliwości, jak problemy trawienne, ból brzucha itp. To doskonały środek na wiele chorób, a jego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia.
Warto jednak pamiętać, że sery pleśniowe również mogą się popsuć. Niebezpieczna pleśń może powodować między innymi zatrucie pokarmowe czy alergię. Fakt, że ser zawiera już na sobie pleśń nie oznacza, że jego termin przydatności do spożycia jest nieograniczony. Zapraszamy do obejrzenia materiału wideo, w którym dowiesz się więcej na temat pozytywnych i negatywnych właściwości serów pleśniowych oraz poznasz sposoby na to, jak jeść je właściwie i bezpiecznie.