Trwa ładowanie...

Jedz do woli. Odetka zapchane jelita, pozbędzie się pasożytów

Avatar placeholder
30.09.2023 09:16
Pełno w nich antyoksydantów i poprawią trawienie. Kiszone cytryny z łatwością przygotujesz w domu
Pełno w nich antyoksydantów i poprawią trawienie. Kiszone cytryny z łatwością przygotujesz w domu (Getty Images)

Cytryny to jedne z najbardziej lubianych cytrusów w Polsce, które od dawna są cenione za zdrowotne korzyści. Są one nie tylko doskonałym dodatkiem do wielu potraw i napojów, takich jak lemoniada czy koktajle, ale również mogą być wykorzystane w nieco mniej konwencjonalny sposób - poprzez kiszenie. Właśnie tak, cytryny można kisić. W trosce o swoje zdrowie, powinieneś zdecydowanie rozważyć dodanie tego produktu do swojej diety.

spis treści

1. Korzyści zdrowotne kiszonych cytryn

Tak jak świeże cytryny, tak i kiszone są bogatym źródłem witaminy C, która zwiększa naszą odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Antyoksydanty obecne w tych owocach cytrusowych pomagają zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów, redukują szkodliwe działanie wolnych rodników w naszym organizmie i spowalniają proces starzenia się komórek.

Ale to nie wszystko. Domowe preparaty na bazie cytryn pomagają oczyścić nasze ciało z toksyn. W kiszonych cytrynach znajduje się również kwas mlekowy, który poprawia trawienie i usprawnia pracę jelit, usuwając z nich szkodliwe złogi pokarmowe i regulując ich florę bakteryjną.

2. Jak przygotować kiszone cytryny?

Aby przygotować kiszone cytryny, będziesz potrzebować kilku składników: oczywiście cytryn, ale także przegotowanej lub mineralnej wody, soli morskiej i dużego słoika, który wcześniej należy dobrze wyparzyć. Zacznij od dokładnego umycia cytryn, a następnie przekrój je na krzyż, ale uważaj, aby się nie rozpadły. Do każdej z nich dodaj łyżkę soli i zamknij, a następnie umieść je w słoiku.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Kiedy słoik jest już pełen cytryn, zalej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, który wcześniej wymieszałeś z wodą. Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak i wartości zdrowotne kiszonek, dodaj do nich czarny pieprz, liście laurowe, goździki, rozmaryn, cynamon i imbir.

Teraz tylko zakręć słoik i pozostaw go na około cztery tygodnie w ciemnym miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa. Pamiętaj, aby co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie tego czasu, przenieś kiszone cytryny do lodówki. Możesz je drobno pokroić i dodawać wraz z sokiem do swoich ulubionych potraw.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze