Dania z kaszy jaglanej - właściwości, przepisy
Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Łatwo ją przygotować, jest tania i bardzo smaczna. Co najważniejsze posiada bardzo dużo cennych dla zdrowia składników odżywczych i jest niskokaloryczna. Jeżeli dbacie o wagę to kasza jaglana jest znakomitym wyborem.
1. Dania z kaszy jaglanej - właściwości
Kasza jaglana jest bardzo bogata w białko, łatwo przyswajalne przez organizm. Zawiera bardzo dużo witamin z grupy B: B1, B6 i B2, zawiera witaminę E, a także zawiera miedź i żelazo. Dania z kaszy jaglanej będą idealnym rozwiązaniem dla osób nietolerujących glutenu, z tego względu, że w ogóle go nie posiada. Dzięki sporej zawartości krzemionki, znacznie poprawi wygląd włosów, skóry tudzież paznokci. Ma zbawienny wpływ na poprawę pamięci i koncentracji.
2. Dania z kaszy jaglanej - przepisy
Jeżeli chcecie spróbować tego pysznego produktu, a nie macie pojęcia jak go używać, to zaraz poznacie kilka banalnych przepisów.
- Zapiekanka z kaszy jaglanej. Składniki: jedna duża czerwona papryka, średnia cukinia, bakłażan, szklanka kaszy jaglanej, czosnek, cebula, pomidory w puszce pietruszka, kawałek ulubionego sera, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Wykonanie: Piekarnik rozgrzewany do temperaturo 180 stopni. W tym czasie nagrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy, czosnek i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na gorącą patelnię. Po chwili dorzucamy wszystkie warzywa (oprócz pomidorów) pokrojone w kostkę. Całość mieszamy kilka minut. Wsypujemy kaszę jaglaną, którą zalewamy pomidorami. Solimy i pieprzymy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 10 minut. Po upływie czasu przekładamy danie do naczynia żaroodpornego i wsadzamy do piekarnika na 30 minut. Po wyciągnięciu posypujemy starym serem i pietruszką. Gotowe!
- Burger z kaszy jaglanej. Składniki: szklanka ugotowanej, startej marchewki, szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, pół szklanki siemienia lnianego, pół szklanki sezamu, pół szklanki buki tartej, posiekany czosnek i cebula, 3 łyżki oleju i 4 łyżki mąki, bułka sezamowa, sałata, pomidor, ser, majonez, ketchup, sól i pieprz.
Wykonanie: Bułkę przekrawamy na pół, górę i dół smarujemy majonezem i ketchupem, nakładamy sałatę, pomidora i ser. Resztę składników mieszamy w misce, muszą się dobrze ze sobą połączyć. Formujemy z nich kotlety i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Piekarnik ma mieć temperaturę 200 stopni. Wyciągamy kotlety z kaszy jaglanej i nakładamy na bułkę.
Kolejną potrawą z kaszy jaglanej jest lekka i smaczna sałatka.
- Sałatka z kaszą jaglaną. Składniki: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, pół dojrzałego awokado, cebula czerwona, pierś z kurczaka, pomarańcza, sól, pieprz, łyżka musztardy, dwie łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
- Jakie produkty powinno się spożywać na diecie bez pszenicy? - odpowiada dietetyk mgr Alicja Golonka
- Która kasza jest najzdrowsza? - odpowiada dietetyk Magdalena Rapacka
Wykonanie: kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni, doprawiamy pieprzem i solą. Kroimy awokado w paski, dodajemy kaszę, pokrojoną cebulę oraz usmażone kurczaka do jednej miski, dodajemy pokrojoną pomarańczę. W szklance mieszamy musztardę, olej i sok z cytryny. Polewamy sałatkę.
Pyszne, szybkie i łatwe dania z kaszy jaglanej gotowe. Smacznego!