Dania z truflami - smak trufli, wartości odżywcze, przepisy na smaczne dania z truflami
Dania z truflami zachwycają niecodziennym smakiem i aromatem. Są niestety na tyle mało popularne, że niewiele osób miało okazję ich spróbować. Dania z truflami podawane są przede wszystkim w wyjątkowych okolicznościach, jako dodatek do przystawek lub dania głównego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować wyjątkowe potrawy z truflami we własnym domu dla rodziny lub przyjaciół. Jak przyrządzić smaczne dania z truflami?
1. Czym są trufle?
Trufle to grzyby, które w całości rosną pod ziemią, zwykle na głębokości 10-20 centymetrów. Mają charakterystyczny wygląd, przypominają bulwę, pokrytą brodawkami. Nie posiadają kapelusza ani trzonu, są twarde i chropowate.
Znalezienie trufli nie jest takie proste, w tym celu wykorzystuje się specjalnie przeszkolone psy lub świnie. Największa ilość trufli znajduje się we Francji, Hiszpanii i we Włoszech.
Trufle znane są już od V wieku p.n.e., wówczas uznawano je za silny afrodyzjak. Stosowano je również w medycynie naturalnej do uzdrowiania ciała i duszy. Obecnie są traktowane jako luksusowy przysmak, podawany podczas eleganckich przyjęć.
2. Wartości odżywcze i smak trufli
Trufle w 90% składają się z wody, 5% stanowią węglowodany, a 3-5% białko. W grzybach tych obecne są kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, krzem, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź i potas.
W składzie znajduje się też witamina C i D oraz aminokwasy, takie jak cysteina, metionina, tryptofan czy lizyna. W Europie istnieje około 25 różnych gatunków trufli, najpopularniejsze są odmiany białe i czarne.
Smak trufli zaliczany jest do umami, przypomina on nietypowe połączenie ziemi i czekolady. Aromat również jest trudny do opisania, biała trufla niektórym przypomina czosnek i ser, natomiast czarna ma zdecydowanie bardziej delikatną, korzenną woń.
3. Przepisy na dania z truflami
3.1. Jajko sadzone z truflą
Składniki:
- 2 jaja,
- połowa białej trufli,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wbijamy jajka. Smażymy chwilę, a następnie przykrywamy pokrywką i czekamy, aż żółtko prawie się zetnie. Zdejmujemy jajka na talerz, posypujemy startą truflą i podajemy ze świeżym, pszennym pieczywem.
3.2. Kanapka z truflą
Składniki:
- bagietka,
- pół paczki świeżego szpinaku,
- ząbek czosnku,
- 5 plastrów ulubionej wędliny,
- pół pomidora,
- jajko,
- pół czarnej trufli,
- sól z truflą,
- masło.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Po kilku minutach dolewamy odrobinę wody, dodajemy sól i pieprz. Czekamy aż woda odparuje, wówczas zdejmujemy patelnię z palnika.
Na innej patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak jak najbardziej lubimy. Bagietkę przekrawamy, wykładamy na wierzch szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wędlinę oraz jajka. Wierzch kanapki posypujemy czarną truflą w dowolnej ilości.
3.3. Makaron z truflami
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti,
- 1 łyżka białej pasty truflowej,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 120 g boczku,
- 10 czarnych oliwek,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy śmietanę, pastę z trufli i białe wino.
Dusimy całość, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i doprawiamy go według uznania solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki, dokładnie mieszamy, nakładamy talerze i posypujemy parmezanem.
3.4. Zupa grzybowa z olejem truflowym
Składniki:
- 250 g ulubionych grzybów,
- 1 łyżka oleju truflowego,
- 3 małe cebule,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 g ziemniaków,
- 750 ml bulionu,
- 100 g startego parmezanu,
- 125 ml śmietany 30%,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach wlewamy śmietanę i wsypujemy odrobinę tymianku.
Wlewamy bulion, dodajemy podsmażone wcześniej grzyby, doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem truflowym. Miksujemy całość na gładką masę. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy parmezanem.