Trwa ładowanie...

Dewastuje jelita. Wiadomo, co zwiększa ryzyko choroby

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 06.03.2023 16:58
Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko rozwoju choroby jelit
Żywność wysokoprzetworzona zwiększa ryzyko rozwoju choroby jelit (Getty Images)

Choroba Leśniowskiego-Crohna jest przewlekłą, zapalną chorobą, która najczęściej atakuje jelita, ale może się manifestować także w żołądku czy przełyku. Objawia się bólami brzucha, biegunkami czy krwią w stolcu. Najnowsze badania wskazują, że może być powiązana z produktami, po które sięgamy na co dzień.

spis treści

1. Żywność UPF powiązana z chorobą jelit

Prof. Neeraj Narula z McMaster University odkrył, że spożywanie żywności wysokoprzetworzonej (czy też ultraprzetworzonej, ang. ultraprocessed food, UPF) może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna. Ujawniła to analiza danych z poprzednich pięciu badań prowadzonych na ponad milionie osób.

Badacze na łamach "Clinical Gastroenterology and Hepatology" tłumaczą, że żywność UPF to produkty zawierające sztuczne barwniki czy aromaty.

Zobacz film: "Objawy choroby Crohna, które łatwo przegapić"

Jako przykład podają:

  • nuggetsy z kurczaka,
  • napoje gazowane,
  • sosy,
  • niektóre płatki śniadaniowe ,
  • rafinowane słodzone produkty spożywcze,
  • komercyjne pieczywo
  • pakowane cukierki.

- Przyczyny nieswoistych zapaleń jelit (IBD) są stosunkowo nieznane, a my wysunęliśmy teorię, że w grę wchodzi kombinacja czynników genetycznych, środowiskowych i mikrobiologicznych. UPF mogą prowadzić do rozwoju dysbiozy jelitowej, zmuszając układ odpornościowy do reakcji przeciwko niektórym mikroorganizmom w jelicie i wyzwalając szlak zapalny, który prowadzi do choroby Leśniowskiego-Crohna – tłumaczy prof. Narula.

Słodycze, fast food czy pieczywo z marketu to tzw. żywność UPF
Słodycze, fast food czy pieczywo z marketu to tzw. żywność UPF (Pixabay)

Naukowiec dodaje, że ryzyko choroby jest wyższe także u osób, które spożywają w nadmiarze czerwone mięso czy u tych, których dieta jest uboga w błonnik, ale też cynk i potas.

Ostrzega również, że takie błędy dietetyczne to nie tylko ryzyko choroby z grupy IBD, ale także cukrzycy typu 2, nadciśnienia i chorób układu krążenia.

2. Choroba prowadzi do niedożywienia

Choroba Leśniowskiego-Crohna należąca do grupy nieswoistych zapaleń jelit (ang. Inflammatory Bowel Disease, IBD) najczęściej atakuje końcowy odcinek jelita cienkiego, choć zdarza się, że zajmuje wnętrze jamy ustnej czy ściany przewodu pokarmowego.

Ma charakter przewlekły i nawracający, a w fazach zaostrzeń chorzy często skarżą się na takie dolegliwości jak:

  • biegunki,
  • krew w stolcu,
  • gorączki,
  • utratę masy ciała,
  • skurczowe bóle brzucha,
  • przewlekłe zmęczenie.

Skutkiem choroby mogą być m.in. zaburzenia elektrolitowe, hipoproteinemia, awitaminoza czy anemia.

To choroba, która najczęściej notowana jest w krajach wysokorozwiniętych – w Polsce zmaga się z nią ok. dziesięć do 15 tys. osób.

Poza dietą do rozwoju czy zaostrzenia objawów chorobowych może prowadzić czynne lub bierne palenie papierosów, leki z grupy NLPZ, nadmierny stres czy niektóre infekcje.

Poza farmakoterapią, a niekiedy interwencją chirurgiczną - pacjent po diagnozie musi dbać o odpowiednią dietę, której celem jest uzupełnienie niedoborów pokarmowych, w tym witaminy B12 czy żelaza. Konieczna jest także suplementacja wapnia oraz witaminy D, ponieważ pacjenci z chorobą Leśniowskiego-Crohna są bardziej narażeni na rozwój osteoporozy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze