Dieta 1500 kcal - zasady, posiłki, składniki, jadłospis
Dieta 1500 kcal to skuteczny sposób na odchudzanie i uzyskanie smukłej sylwetki. Tak jak dieta 1000 kcal, dieta 1500 kcal zakłada znaczne ograniczenie spożywanych posiłków, jednak w przeciwieństwie do niej nie powoduje ciągłego uczucia głodu.
- 1. Zasady dieta 1500 kcal
- 1.1. Dieta 1500 kcal - posiłki
- 2. Składniki diety 1500 kcal
- 3. Przykładowy jadłospis
- 3.1. Dieta 1500 kcal - dzień 1
- 3.2. Dieta 1500 kcal - dzień 2
- 3.3. Dieta 1500 kcal - dzień 3
- 3.4. Dieta 1500 kcal - dzień 4
- 3.5. Dieta 1500 kcal - dzień 5
- 3.6. Dieta 1500 kcal - dzień 6
- 3.7. Dieta 1500 kcal - dzień 7
1. Zasady dieta 1500 kcal
Dieta 1500 kcal daje większe szanse na sukces i stopniową utratę zbędnych kilogramów. Warto jednak pamiętać, aby przy ograniczeniu spożywanych kalorii wciąż dostarczać organizmowi to, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, czyli podstawowe składniki odżywcze.
Dieta 1500 kcal pozwala na pewne odstępstwa w ilości kalorii, co pozwala dopasować ją do indywidualnych potrzeb osoby. Jednego dnia można zjeść 1200 kcal, a innego 1550. W diecie 1500 kcal ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje pomiędzy białkiem, tłuszczem i węglowodanami.
W związku z dużą zawartością energetyczną musisz uzbroić się w cierpliwość, gdyż nadmiar tłuszczyku będziesz zrzucać powoli. Tygodniowo uda ci się pozbyć około 1,5–2 kilogramów.
Taka dieta 1500 kcal może być sposobem na zdrowe jedzenie, nie ma ograniczenia czasowego dla jej stosowania, gdyż nie powoduje ona szkody dla organizmu. Mogą na niej schudnąć również osoby otyłe i mężczyźni.
Dieta 1500 kcal opiera się na zasadzie „mało, a często”. Nakazuje ona zjadanie pięciu posiłków dziennie, co 3-4 godziny każdy. Tu dozwolona jest również kolacja, jednak nie powinnyśmy jej jeść później niż na 3 godziny przed snem.
1.1. Dieta 1500 kcal - posiłki
Dieta 1500 kcal obejmuje wszystkie posiłki podczas dnia. Główne posiłki: śniadanie, obiad i kolacja powinny zawierać porcję warzyw, produkty dostarczające pełnowartościowe białko i węglowodany.
Śniadanie dostarcza organizmowi najwięcej energii (nawet 500 kcal), by zaspokoić w całości głód organizmu. Powinno składać się z produktów zbożowych o dużej zawartości błonnika, takich jak płatki zbożowe z bakaliami i otrębami, ciemnego pieczywa oraz białka: produktów mlecznych – kefirów, jogurtów, maślanki, serów. Bardzo ważne jest, by wzbogacić śniadanie owocem.
Drugie śniadanie w diecie 1500 kcal powinno dostarczać ok. 200 kcal. Najlepiej sprawdzą się tu: ciemne pieczywo i produkty białkowe. Dzięki nim metabolizm organizmu zostanie utrzymany na wysokim poziomie. Na obiad zarezerwowanych jest ok. 400 kcal. Powinien być to posiłek ciepły i przygotowany ze świeżych produktów, najlepiej białkowych – ryby, drób, cielęcina oraz warzywa.
Podwieczorek powinien zamykać się w ok. 100 kcal – można jeść wtedy owoce lub pełnoziarniste ciastka, w ostateczności trzy kostki czekolady deserowej.
Kolacja w diecie 1500 kcal powinna być lekkostrawna, składająca się z chudego mięsa i warzyw. Nie zaleca się jedzenia węglowodanów wieczorem. Powinna dostarczać organizmowi ok. 200 kcal. Między posiłkami można pić duże ilości wody i herbaty – czerwonej, zielonej, ziołowej.
Dieta 1500 kalorii pozwoli ci na dostarczenie dziennie 77 g białka, 208 g węglowodanów, 42 g tłuszczów, 25 g błonnika oraz cennych witamin i minerałów. Po kilku lub kilkunastu tygodniach dojdziesz do momentu, gdy twoja waga stanie w miejscu. Jest to spowodowane zmniejszonym zapotrzebowaniem energetycznym twojego organizmu, przez co spala on mniej tłuszczu. Ponadto twój organizm spowalnia metabolizm w obawie przed utratą zapasów energii. Musisz wytrwać ten czas.
2. Składniki diety 1500 kcal
Dieta 1500 kcal zakłada łagodną zmianę nawyków żywieniowych. Aby tego dokonać możesz zacząć od ograniczenia lub całkowitego wyeliminowania soli i cukru, których nadmiar prowadzi do otyłości i nadciśnienia tętniczego.
Dieta 1500 kcal oznacza, że ze swojego jadłospisu trzeba wyeliminować tłuste mięsa, takie jak wieprzowina, baranina, kaczka, przetwory mięsne typu pasztet, konserwy, podroby i tłuste wędliny. Ponadto trzeba pożegnać się z gotowymi daniami ze słoików, z torebek czy z puszki. Nie dość, że są one niezdrowe, to dostarczają organizmowi ogromną dawkę sodu. W zamian czas zaprzyjaźnić się z rybami, dobrą wołowiną, cielęciną i drobiem.
Stare nawyki w przygotowywaniu potraw – smażenie, panierowanie, czas pożegnać. Teraz potrawy dusimy, gotujemy na parze, grillujemy albo pieczemy w folii. Jasne pieczywo zamieniamy na razowe, a ziemniaki co drugi dzień zastępujemy grubą kaszą.
Dieta 1500 kcal zawiera chude sery, chude produkty mleczne, a jogurty, kefiry czy maślanki bez dodatku owoców i oczywiście cukru. Tłuszcze zwierzęce zastępujemy roślinnymi, pieczywo smarujemy cienką warstwą margaryny, a do surówek dodajemy oliwę lub olej rzepakowy. Kawa z mlekiem, nie ze śmietanką, i dwa litry płynów dziennie: wody albo herbaty zielonej, czerwonej, ziołowej, owocowej.
3. Przykładowy jadłospis
Stosowanie diety 1500 kalorii nie stanowi dużego wyzwania, jest to bowiem dieta obfitująca w apetyczne dania i wartościowe produkty spożywcze.
3.1. Dieta 1500 kcal - dzień 1
Śniadanie: 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem. Drugie śniadanie: duży pojemnik chudego jogurtu, kiwi. Obiad: 200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek: szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza. Kolacja: jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.
Czytaj więcej
3.2. Dieta 1500 kcal - dzień 2
Śniadanie: 100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem. Drugie śniadanie: pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa zdrowe ziemniaki posypane natką. Podwieczorek: szklanka musu z jabłek bez cukru. Kolacja: 100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata zielona; sok pomidorowy przed snem.
3.3. Dieta 1500 kcal - dzień 3
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad: bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju. Podwieczorek: budyń z owocami lub kisiel. Kolacja: 80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.
3.4. Dieta 1500 kcal - dzień 4
Śniadanie: 100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: gruszka lub dwie marchewki.
Obiad: 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret. Podwieczorek: naleśnik z jabłkiem. Kolacja: 50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.
3.5. Dieta 1500 kcal - dzień 5
Śniadanie: dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowana masłem, jabłko. Obiad: 200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, zdrowa surówka z kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek: grejpfrut lub pieczone jabłko. Kolacja: omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.
3.6. Dieta 1500 kcal - dzień 6
Śniadanie: 50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem. Drugie śniadanie: kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad: filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret. Podwieczorek: galaretka owocowa. Kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem.
3.7. Dieta 1500 kcal - dzień 7
Śniadanie: 50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa. Drugie śniadanie: jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona. Obiad: 200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor. Podwieczorek: Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić). Kolacja: 40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.
Poza dietą 1500 kcal pamiętaj o ruchu. Wzmożona aktywność fizyczna przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Staraj się chodzić szybkim krokiem, pływaj, rób wycieczki rowerowe, wybierz się na siłownię albo kurs tańca. Chudnij zdrowo.