Dieta dla grupy krwi 0 - właściwości, wady i zalety, jadłospis, przepisy
Grupa 0 to najstarsza i najbardziej rozpowszechniona grupa krwi. Jej posiadacze żyli przeszło 40 tysięcy lat p.n.e., a żywili się upolowaną zwierzyną i roślinami. Ponieważ współcześni posiadacze grupy krwi 0 odziedziczyli po przodkach sprawny układ odpornościowy i trawienny oraz siłę fizyczną, zaleca się im wprowadzenie diety bogatej w proteiny. Przyjmowanie zbyt dużych ilości białka może skutkować nadkwasotą i by temu zapobiec, dieta dla grupy krwi 0 powinna zawierać duże ilości warzyw i owoców. Dieta dla grupy krwi 0 pomaga zapobiegać takim schorzeniom jak: zapalenie jelitowe, artretyzm, przewlekłe zmęczenie, niski poziom hormonu tarczycy.
1. Żywienie a grupa krwi
Kiedyś przy dobieraniu diety brano pod uwagę tylko dwa czynniki – płeć i wiek. Jednak, jak twierdzą niektórzy dietetycy, duże znaczenie w żywieniu może mieć również grupa krwi. Zdaniem autora diet zgodnych z grupą krwi, Petera D'Adamo, sposób odżywiania się, występowanie niektórych chorób i grupa krwi są ze sobą powiązane. Według niego, najlepiej zdrowiu służy to jedzenie, które zajmowało poczesne miejsce w jadłospisie naszych przodków.
Każda grupa krwi powstawała w innym okresie rozwojowym gatunku ludzkiego, co wiązało się ze zmianą trybu życia i sposobu odżywiania naszych antenatów. To sprawiło, że pokarmy, do których nasz organizm jest genetycznie przystosowany, są trawione szybko i nie powodują zaburzeń metabolicznych. Dieta a grupa krwi jest zatem istotna w zachowaniu zdrowia. Niewłaściwe co do grupy krwi odżywianie może być skutkiem złej przemiany materii, a w konsekwencji – nadwagi, a nawet otyłości.
Grupa krwi 0 jest najstarszą grupą krwi. Mieli ją nasi przodkowie w zamierzchłych czasach, kiedy człowiek zajmował się głównie myślistwem i zbieractwem. Potrzebował do tego ogromnej wytrzymałości i siły. Dlatego ludzie z grupą krwi 0 mają najsilniejszy system odpornościowy.
Dieta dla grupy krwi 0 powinna zawierać przede wszystkim białko zwierzęce. Pierwsi posiadacze tej grupy krwi mieli układ trawienny doskonale przystosowany do spożywania mięsa – wysoki poziom kwasów żołądkowych. Najlepszym źródłem białka zwierzęcego jest czerwone mięso, ale też wszystkie rodzaje drobiu i ryby z dodatkiem warzyw i owoców. Dieta dla grupy krwi 0 nie może być wegetariańska. Mięso w diecie to podstawa ich sposobu odżywiania się.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Dieta dla grupy krwi 0 Rh D+ - odpowiada lek. Paweł Baljon
- Przejście na wegetarianizm osoby z grupą krwi 0 - odpowiada dietetyk Ewa Kozłowska
- Mam grupę krwi 0 - co jeść żeby przytyć? - odpowiada mgr Aleksandra Kilen-Zasieczna
2. Właściwości diety dopasowanej do grupy krwi
Trzymając się zasad tej diety odchudzającej, osoby z grupą krwi 0 mogą schudnąć 2,5 kilograma w trakcie 14 dni. Podczas diety spożywa się 3-5 posiłków dziennie, które złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi 0. Jadłospis może stosować każdy, ponieważ dieta dla grupy krwi 0 dostarcza organizmowi wymaganych składników odżywczych i zaleca ćwiczenia fizyczne na odchudzanie.
Tyciu u osób z grupą krwi 0 sprzyjają:
- pszenica,
- kukurydza,
- soczewica,
- fasola,
- kapusta,
- brukselka,
- kalafior,
- gorczyca,
- mleko.
Chudnięciu natomiast sprzyjają:
- ryby,
- owoce morza,
- sól jodowana,
- czerwone mięso,
- wątróbka,
- kapusta włoska,
- szpinak),
- brokuły.
Produkty wskazane w diecie dla grupy krwi 0:
- mięso: baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona;
- owoce morza: aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń;
- jaja i nabiał: są niewskazane, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych, natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer, feta, mozzarella, sojowy, mleko sojowe;
- oleje i tłuszcze: olej z oliwek, olej z siemienia lnianego;
- orzechy i pestki: pestki dyni, orzech włoski;
- fasole i inne rośliny strączkowe: fasola aduke, azuki, pinto, groch „czarne oczko”;
- chleb i grzanki: chleb esseński, chleb Ezechiela;
- ziarna i makarony: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0;
- warzywa: boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebul hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa), sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty;
- owoce: figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone;
- soki i napoje: sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki;
- przyprawy: chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia;
- herbatki ziołowe: chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, sarsaparilla, śliski wiąz;
- używki: woda seltzera, woda sodowa;
- inne przyprawy: z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
Pożywienie niekorzystne dla ludzi z grupą krwi 0 to: wszelkie produkty mączne, zwłaszcza z mąki pszennej, soczewica, kukurydza, produkty mleczne, a więc kefiry, jogurty, sery, maślanki, lody. Z warzyw należy unikać w diecie kalafiora, brukselki, czerwonej fasoli, czarnych oliwek, białej i czerwonej kapusty. Owoce, które nie są odpowiednie dla ludzi z tą grupą krwi, to: awokado, pomarańcze, jeżyny, mandarynki, melony, truskawki i rabarbar. Napojami niekorzystnymi dla ludzi z grupą krwi 0 są: cola, kawa, soki jabłkowe i pomarańczowe, likiery i czarna herbata.
3. Wady i zalety diety dla grupy 0
Dieta dla grupy krwi 0 ma swoje dobre strony: zalecane w diecie ryby są wartościowym i zalecanym źródłem białka zwierzęcego oraz wapnia, a przyswajanie wapnia przez organizm jest możliwe, dzięki konieczności unikania napojów, które mogłyby pogorszyć jego wchłanianie (cola, czarna herbata, kawa itp.). Należy jednak pamiętać o negatywnych stronach tej diety: wykluczenie z diety nabiału jest ryzykowne – może grozić chorobami kości i osteoporozą. Ponadto dieta dla grupy krwi 0 wyklucza produkty zbożowe – cenne źródło magnezu, cynku, żelaza i dobroczynnego błonnika. Błonnik w diecie reguluje poziom cholesterolu i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy we krwi, zapobiegając wystąpieniu cukrzycy.
Zobacz także:
4. Jadłospis dla grupy krwi 0
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 1.
- Śniadanie: Omlet z jednego jajka ze świeżym szpinakiem i serem feta, herbatka z kozieradki.
- Przekąska: Śliwki, herbata imbirowa.
- Lunch: Plasterki zimnej jagnięciny ułożone na sałacie rzymskiej i polane sosem miętowym, mrożona herbata z owoców dzikiej róży.
- Przekąska: Pałeczki marchwiowe.
- Kolacja: Gulasz z wiejskich warzyw z fasolą, sałatka z dzikiego ryżu, plasterki świeżych brzoskwiń, nektarynek, fig i śliwek, herbatnik maślany.
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 2.
- Śniadanie: Krakersy ryżowe z masłem z migdałów i suszonych śliwek, herbata z sarsaparilli.
- Przekąska: Jabłko z orzechami włoskimi i rodzynkami.
- Lunch: Burger z indyka ze stopionym kozim serem cheddar, pieczony na grillu, pokrojone w plasterki pomidory i ogórki, szklanka wody i soku ananasowego.
- Przekąska: koktajl bananowy z mleka sojowego.
- Lunch: Zupa kubańska z czarnej fasoli, szklanka wody i soku wiśniowego.
- Przekąska: plasterki jabłka i koziego sera cheddar z chrupkami ryżowymi.
- Kolacja: Kofta z warzywami z grilla, ryż brązowy z odrobiną masła, herbata ziołowa (dozwolone piwo lub wino).
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 3.
- Śniadanie: Jajko sadzone z pilawem z brązowego ryżu, herbatka z kozieradki.
- Przekąska: Bułeczki orkiszowe z bananem, herbata miętowa.
- Lunch: Piersi kurczaka z grilla z czarnym sezamem razem z tostami z chleba orkiszowego, sałatką i pomidorem, śliwki, woda mineralna.
- Przekąska: Nasiona dyni z sosem tamari, sok marchwiowo-jabłkowy.
- Kolacja: Ryba pieczona po arabsku, sałatka z fasolki szparagowej, zielona lub ziołowa herbata.
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 4.
- Śniadanie: Frittata ze szpinaku, herbata z kozieradki.
- Przekąska: Świeże figi lub morele, mogą być też suszone, szklanka wody z cytryną.
- Lunch: Zupa marchwiowo-imbirowa z curry, sałatka z sałaty i pomidorów, sok z suszonych śliwek i woda.
- Przekąska: Ciasteczka z orzechami włoskimi, herbata z żeń-szenia.
- Kolacja: Makaron z zielonymi warzywami, sałatka cezara, tarta śliwkowa, herbata z owoców dzikiej róży.
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 5.
- Śniadanie: Bułeczki bananowo-orzechowe, herbata z mąki pieprzowej.
- Przekąska: Sok ze świeżej marchwi.
- Lunch: Plastry pieczonej wołowiny, posypane smażoną cebulą, owinięte w liście sałaty rzymskiej, gruszki i orzechy włoskie, woda mineralna.
- Przekąska: Chrupki ryżowe z masłem sojowo-orzechowym.
- Kolacja: Duszony udziec cielęcy z cebulą i fenkułem, ryż, „płytko” smażony słodki groszek, kieliszek wina.
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 6.
- Śniadanie: Gotowane jajko z chlebem Ezekiela, 1/2 grejpfruta i banan pokrojony w plasterki, herbata miętowa.
- Przekąska: Orzechy włoskie, rodzynki i wiórki czekoladowe, woda mineralna.
- Lunch: Burger z indyka, sałata z pomidorem, szklanka wody.
- Przekąska: długie kawałki czerwonej papryki i sos curry do zamaczania, herbata żeń-szeń.
- Kolacja: Indiański gulasz jagnięcy ze szpinakiem, ryż basmati, pikantny sos mango, herbata z kozieradki.
Dieta dla grupy krwi 0 - dzień 7.
- Śniadanie: Naleśniki z mąki orkiszowej z konfiturami z borówek, banan pokrojony w pasterki, herbatka ze śliskiego wiązu.
- Przekąska: Mieszanka studencka, woda mineralna.
- Lunch: Sałatka z tuńczyka ułożona na sałacie, woda z sokiem ananasowym.
- Przekąska: Ciasteczka z orzechami włoskimi, herbata z mięty pieprzowej.
- Kolacja: Gulasz cielęcy z fenkułem, pilaw z dzikiego ryżu i ryżu basmati, karczochy gotowane na parze, kieliszek wina.
5. Przepisy na potrawy dla grupy krwi 0
Pieczeń wołowa.
- Składniki: ok. 1,5 kg wołowiny, sól, pieprz do smaku, 6 ząbków czosnku, oliwa z oliwek extra virgin, liść laurowy.
- Przygotowanie: Usunąć z mięsa kawałki tłuszczu i ułożyć wołowinę w rondlu. Przyprawić i naciąć mięso, dodać posiekany czosnek i liść laurowy. Nasmarować oliwą z oliwek. Włożyć otwarty rondel do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 90 min lub dopóki mięso nie będzie miękkie. Porcja na 6 osób.
Ciasto quinoa z sosem jabłkowym.
- Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki quinoa, 1 szklanka rodzynek lub innych (dozwolonych) suszonych owoców, 1/2 szklanki łuskanych pekanów, 1/2 łyżeczki sody do pieczenia, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 szklanki niesolonego masła lub 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1 szklanka cukru lub syropu klonowego, 1 duże jajko, 2 szklanki niesłodzonego sosu jabłkowego.
- Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dodać do 1/4 szklanki mąki rodzynki oraz orzechy i odstawić. Wymieszać sodę do pieczenia, proszek do pieczenia, sól i mielone goździki z pozostałą mąką. Oddzielnie połączyć masło lub olej z cukrem i jajkiem. Wymieszać wszystkie składniki i na końcu dodać owoce i orzechy. Przełożyć wszystko do wysmarowanej olejem brytfanny (24 cm x 24 cm) i włożyć do piekarnika na 40-45 min.
Potrawka jagnięco-szparagowa.
- Składniki: 0,5 kg świeżych szparagów, 25 dag pokrojonego w kostkę mięsa jagnięcego, 1 średnia cebula siekana, 3 łyżki stołowe niesolonego masła, 1 szklanka wody, sól, pieprz, sok z jednej cytryny.
- Przygotowanie: Pociąć szparagi na 5 cm kawałki, usuwając końcówki. Umyć i odsączyć. Mięso i cebulę podsmażyć na maśle do momentu, aż będzie jasnobrązowe. Dodać wodę, sól i przyprawy. Gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Dodać szparagi. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min lub do chwili, kiedy będą miękkie. Na koniec polać sokiem z cytryny. Porcja na 2 osoby.
Sałatka ze szpinaku.
- Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 cebula dymka, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
- Przygotowanie: Umyć dokładnie szpinak. Posypać solą. Po paru minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać posiekaną dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.
Ryba pieczona po arabsku.
- Składniki: 1 duży halibut lub sieja (120-160 dag), sól i pieprz do smaku, 1/4 szklanki soku cytrynowego, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 duże cebule, posiekane i przyprawione oliwą z oliwek, 2 do 2 i 1/2 filiżanki sosu tahini.
- Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 210°C. Umyć rybę i dokładnie osuszyć. Posypać solą i polać sokiem cytrynowym. Pozostawić w zalewie na 30 min. Odsączyć rybę, wysmarować oliwą i ułożyć na rondlu. Wstawić do piekarnika na 30 min. Następnie posypać posiekaną cebulą przyprawioną oliwą z oliwek. Dodać sól oraz pieprz i piec w piekarniku do czasu, kiedy ryba będzie krucha (ok. 30-40 min). Podawać na talerzu przystrojoną pietruszką i plasterkami cytryny. Porcja na 6 do 8 osób.
Granola klonowo-orzechowa.
- Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka nasion sezamu, 1/2 szklanki suszonych żurawin, 1/2 szklanki suszonych porzeczek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1/4 szklanki miodu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
- Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180°C. W dużej misce połączyć owies, otręby ryżowe, nasiona sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodać olej i wymieszać. Dolać syropu klonowego oraz miodu i dobrze wymieszać do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelać miksturę do nasmarowanej brytfanny i wstawić na 90 min do piekarnika, co 15 min mieszać, aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studzić stopniowo.
Sałatka z fasolki szparagowej.
- Składniki: 45 dag zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, posiekanego, 2 do 3 łyżeczek soli.
- Przygotowanie: Umyć dokładnie fasolkę i usunąć końcówki. Pociąć na 5 cm kawałki i gotować w wodzie, aż będą kruche. Osuszyć. Po ostygnięciu ułożyć w salaterce. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.
Ciasteczka z wiórkami z chleba świętojańskiego.
- Składniki: 1/2 szklanki oleju canola-rzepakowego, 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki owsa lub mąki z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone), szczypta kielichowca wonnego.
- Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10-15 min, dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.
Kofta.
- Składniki: 1 kg mielonej jagnięciny, 1 duża cebula, siekana, 2 lub 2,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki pieprzu i kielichowca wonnego, 1 szklanka pietruszki, siekanej, 1/2 szklanki soku cytrynowego.
- Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki w mikserze bez pietruszki i soku cytrynowego. Na rożnie: układać porcje mięsa z przyprawami na szpikulec i opiekać. W piekarniku: uformować zrazy z mięsa. Włożyć je do rondla, a następnie wstawić do rozgrzanego piekarnika (około 260°C). Piec, aż uzyskają barwę brązową po obu stronach. Podawać gorące posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny.
Zaletą diety dla grupy krwi 0 jest przede wszystkim to, że jej stosowanie nie powinno przynieść nikomu szkody na zdrowiu, w odróżnieniu od bardziej restrykcyjnych diety. Niestety, w dietach tego typu niezbędna jest wiara w ich rzeczywiste działanie.