Dieta Dukana - zasady, skutki uboczne, etap I, etap II, etap III, etap IV, efekty
Diety odchudzające są bardzo popularne. Jedną z nich jest dieta Dukana, która polega na zwiększeniu spożycia białka i ograniczeniu spożycia węglowodanów. Pomysłodawcą tej diety jest francuski lekarz Pierre Dukan. Dieta proteinowa wg Dukana przebiega według czterech etapów.
- 1. Zasady diety Dukana
- 2. Skutki uboczne diety Dukana
- 2.1. Dieta Dukana a wpływ na nerki
- 2.2. Dieta Dukana a wpływ na wątrobę
- 2.3. Wpływ diety na mózg
- 3. Bezpieczne zasady diety
- 4. Etap I diety Dukana
- 5. Etap II diety Dukana
- 6. Ustabilizowanie wagi przy diecie Dukana
- 7. Efekty diety Dukana
- 8. Przykładowy jadłospis diety Dukana
- 8.1. Jadłospis na fazę I
- 8.2. Jadłospis na fazę II
- 8.3. Jadłospis na fazę III
- 8.4. Jadłospis na fazę IV
1. Zasady diety Dukana
Dieta Dukana oparta jest na czystych proteinach. Plan Protal - plan odchudzania składa się z czterech następujących po sobie faz:
- I etap diety Dukana: kuracja uderzeniowa: intensywna i stymulująca utrata kilogramów w bardzo krótkim czasie,
- II etap diety Dukana: kuracja o równomiernym rytmie: regularna utrata masy ciała pozwalająca osiągnąć upragnioną wagę,
- III etap diety Dukana: kuracja utrwalająca wagę: utrwalenie osiągniętej, lecz wciąż niestabilnej wagi dzięki odpowiedniej diecie stosowanej dziesięć dni na każdy utracony kilogram,
- IV etap diety Dukana: kuracja ostatecznej stabilizacji: stabilizacja osiągniętej wagi pod warunkiem zachowania ścisłej diety.
Każda z tych czterech faz diety Dukana opiera się na innej zasadzie działania i ma przynieść inny efekt, lecz wszystkie opierają się na odżywianiu proteinowym, występującym naprzemiennie z warzywami. Kluczowe znaczenie dla skuteczności diety białkowej ma stosowanie się do wytycznych: spożywanie posiłków tak często, jak ma się ochotę (zanim pojawi się silny głód), nie omijanie posiłków, przyjmowanie płynów podczas jedzenia, picie przynajmniej 1,5 l płynów dziennie, ograniczenie solenia i spożywanie wyłącznie zalecanych produktów spożywczych.
2. Skutki uboczne diety Dukana
Dieta Dukana znacznie obciąża ludzki organizm. Mogą ją stosować jedynie młode i zdrowe osoby.
2.1. Dieta Dukana a wpływ na nerki
Nasze ciało zbudowane jest z tłuszczów, białek, węglowodanów, wody. Jeśli brakuje nawet jednego z tych składników organizm przestaje prawidłowo funkcjonować.
Białko jest ważnym budulcem naszego organizmu, jednak jeśli dostarczamy organizmowi samo białko, odcinamy go od źródła energii. Pozyskuje ją wtedy z tkanki tłuszczowej, co wpływa na szybką utratę wagi.
Niestety za zbyt szybki spadek wagi można zapłacić zdrowiem. Nadmierna ilość białka negatywnie wpływa na nasz organizm. Pierwsze mogą ucierpieć nerki.
Podczas trawienia białka produktem przemiany są szkodliwe związki, które usuwane są przez nerki. Stanowi do duże obciążenie tego narządu i może doprowadzić do różnych schorzeń.
Białkowe produkty mogą także stać się onkogennymi, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Długie stosowanie diety Dukana może okazać się bardzo szkodliwe.
2.2. Dieta Dukana a wpływ na wątrobę
Dieta Dukana obciąża także wątrobę. Narząd ten jest odpowiedzialny za pozyskiwanie energii z białek. Jest to niezbyt wydajny proces, który sprawi, że organizm zacznie spalać także tłuszcze. Wątroba pracuje wtedy na najwyższych obrotach, co może ją z czasem wyniszczyć.
2.3. Wpływ diety na mózg
Podczas stosowania białkowej diety ucierpi również nasz mózg. Narząd ten do prawidłowej pracy potrzebuje glukozy. Niedobór tego związku sprawi, że będziemy rozkojarzeni, senni i stracimy koncentrację.
3. Bezpieczne zasady diety
Dieta białkowa znacznie obciąża nasz organizm. Aby była bezpieczniejsza warto zastosować się do poniższych metod:
- zbadaj się przed dietą – jeśli chcemy po diecie pozostać zdrowi, powinniśmy zbadać czy nasz organizm nadaje się do takiego wyzwania. Wykonane testy (badanie moczu, badanie biochemiczne, morfologia) pozwolą ocenić naszą kondycję. Podczas dłuższego korzystania z tej diety konieczne są także badania kontrolne. Podczas stosowania diety Dukana poziom cholesterolu często się obniża, ale może również wzrosnąć;
- pij dużo napojów – spożywanie dużej ilości białka przyczynia się do odwodnienia organizmu. Podczas diety obciążone są także nerki. Powinniśmy zatem wypijać co najmniej 1,5 l płynów. Dieta Dukana nie zabrania picia kawy, czy nawet coli light, jednak najlepiej pić wodę. Pamiętaj, aby pić często, małymi porcjami;
- postaw na system 1:1 – podczas II fazy odchudzania obowiązuje naprzemienny system spożywania posiłków. Białkowe dni przeplatają się wtedy z dniami, w których oprócz białka na talerzu zagoszczą także warzywa. System 1:1 będzie w tym przypadku znacznie lepszy, gdyż krótkie cykle zapobiegną zaparciom. Pracę jelit wspomoże aktywność fizyczna (spacery, marsze, gimnastyka);
- nie ograniczaj nadmiernie porcji w fazach I i II – podczas stosowania diety Dukana należy jest 5 razy dziennie. Większość produktów jest niskokaloryczna, dlatego przekroczenie porcji 1500 kcal jest dość trudne. Taka ilość spożywanych kalorii pozwala zrzucać nadprogramowe kilogramy;
- uwzględnij w diecie otręby – stosując dietę białkową jesteśmy narażeni na zaparcia. Otręby to świetne źródło błonnika, które zadba o prawidłową pracę układu pokarmowego;
- ogranicz słodkości – dieta dopuszcza w jadłospisie ciasto, napoje lub przysmaki słodzone słodzikiem. Należy jednak pamiętać o umiarze. Po zakończeniu diety organizm zacznie magazynować spożywane słodkości w postaci tkanki tłuszczowej;
- sięgnij po suplementy – dieta Dukana stosowana przed dłuższy okres czasu powoduje niedobór witamin. Po kilku miesiącach stosowania mogą wypadać włosy, a skóra i paznokcie będą osłabione. Jeśli chcemy temu zapobiec sięgnijmy po odpowiednie suplementy diety.
4. Etap I diety Dukana
Dieta dr Dukana już w pierwszej fazie przynosi pożądane efekty. Osoba, która zdecyduje się na dietę Dukana, może schudnąć nawet do pięciu kilogramów. Faza trwa do dziesięciu dni. Stosujący dietę Dukana może jeść bez ograniczeń i o każdej porze dnia, jednak musi pamiętać, aby spożywać produkty tylko wysokobiałkowe.
Dieta Pierra Dukana zabrania jedzenia smażonych potraw, proponuje spożywanie potraw gotowanych na parze, grillowanych lub pieczonych. Można jeść mięso z: indyka, kurczaka, królika, ryb, a także podroby i owoce morza. Oczywiście mięso powinno być obrane ze skóry. W trakcie diety Dukana nie można jeść mięsa kaczek i gęsi.
Dieta odchudzająca Dukana proponuje na śniadania i kolacje zjadanie wędlin drobiowych, chudych produktów nabiałowych i kurzych jaj. Trzeba pić dużo wody niegazowanej, najlepiej średniozmineralizowanej, można pić kawę, herbatę, herbatki ziołowe i owocowe, a także jeść kefiry oraz maślanki.
5. Etap II diety Dukana
Ten etap diety Dukana trwa tak długo, aż osiągniemy idealną wagę. Stosujący dietę Dukana traci około kilograma tygodniowo. Dieta Dukana w tej części zaleca łączenie produktów białkowych z warzywami: ogórkami, pomidorami, papryką, szpinakiem, sałatą, kapustą, selerem, cukinią, bakłażanami, fasolą szparagową, marchewką, burakami.
Dieta Dukana powinna wyglądać tak: pięć dni diety wyłącznie białkowej i pięć dni diety białkowej z warzywami. Sosy do warzyw powinny być na bazie oleju parafinowego lub chudego jogurtu. Dukan nie poleca sosów z oliwy z oliwek ani z olejów roślinnych.
6. Ustabilizowanie wagi przy diecie Dukana
Zadaniem tego etapu jest ustabilizowanie wagi i uniknęcie efektu jo-jo. Czas trzeciego etapu diety Dukana jest uzależniony od tego, ile udało się schudnąć wcześniej. Jeśli ktoś zrzucił 10 kg, to trzeci etap u tej osoby powinien trwać 100 dni. Ta faza diety Dukana przypomina fazę drugą, ale można urozmaicić ją owocami niezawierającymi za dużo cukru. Polecana są jabłka.
Dieta Dukana może zostać urozmaicona produktami zawierającymi węglowodany: chleb pełnoziarnisty, makaron, ryż, ziemniaki, soczewica. Produkty te można dwa razy w tygodniu dodawać do dań. Mięso można urozmaicić gotowaną szynką, jagnięciną i wieprzowiną. Do diety warto dodać 40 g żółtego sera dziennie, najlepiej wybierać twardy ser, a unikać serów powstałych z fermentacji.
Dieta Dukana w tym etapie pozwala na spożycie dwóch dużych posiłków w ciągu tygodnia. To tzw. „posiłki królewskie”, można zjeść to, czego najbardziej brakowało podczas diety Dukana.
To czas stabilizacji. Można jeść to, co przed dietą, jednak należy pamiętać, że raz w tygodniu powinna być zastosowana dieta Dukana.
7. Efekty diety Dukana
Zdaniem dietetyków dieta Dukana daje szybkie efekty, np. u mężczyzn niechętnych do odchudzania. To tak zwana dieta cud. Stosowana krótko, raczej nie zaszkodzi zdrowej osobie. Nie jest to jednak dobry sposób odżywiania się na całe życie. Dieta Dukana może obciążać wątrobę i nerki, może zaburzać również pracę przewodu pokarmowego. Pamiętaj, by przed zastosowaniem diety Dukana zrobić sobie badania krwi i moczu w celu upewnienia się, że jesteś zdrowa.
8. Przykładowy jadłospis diety Dukana
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis dostosowany do wszystkich faz diety.
8.1. Jadłospis na fazę I
Jest to faza, podczas której spożywa się duże ilości białka. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis fazy pierwszej na okres trzech dni.
Dzień I
- śniadanie – jajecznica przygotowana z dwóch jajek;
- II śniadanie – jogurt naturalny;
- obiad – pieczona pierś z kurczaka;
- podwieczorek – 2 plastry szynki z piersi indyka;
- kolacja – chudy, śmietankowy twarożek z dodatkiem szczypiorku.
Dzień II
- śniadanie – jajko na twardo;
- II śniadanie – chudy, śmietankowy twaróg z dodatkiem szczypiorku;
- obiad – polędwica z chudej wołowiny z pietruszką;
- podwieczorek – jogurt naturalny;
- kolacja – pasta z wędzonej makreli.
Dzień III
- śniadanie – jajko na miękko;
- II śniadanie – wiejski serek;
- obiad – łosoś pieczony, pokropiony sokiem z cytryny;
- podwieczorek – naturalny jogurt;
- kolacja – kawałek mięsa gotowanego podany z papryką konserwową.
8.2. Jadłospis na fazę II
Faza II może być wzbogacona o różne warzywa.
Dzień I
- śniadanie – chudy twaróg z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki
- II śniadanie – marchewka;
- obiad – grillowany kurczak z cukinią;
- podwieczorek – naturalny jogurt;
- kolacja – garść szpinaku z sokiem z cytryny i pomidorem.
Dzień II
- śniadanie – jajecznica z surowym ogórkiem, pomidorami i szczypiorem
- II śniadanie – naturalny jogurt;
- obiad – indyk pieczony z kapustą gotowaną;
- podwieczorek – chipsy burakowe;
- kolacja – jajko na twardo z mixem sałat, rzodkiewką i szczypiorkiem.
Dzień III
- śniadanie – jako w koszulce
- II śniadanie – pół papryki;
- obiad – gotowana na kurczaku botwinka;
- podwieczorek – garść kiszonej kapusty;
- kolacja – faszerowane jaja.
Unikajmy warzyw takich jak: kukurydza, ziemniaki, ryż, awokado.
8.3. Jadłospis na fazę III
Faza III rozszerza jadłospis o owoce, makaron razowy, chleb pełnoziarnisty oraz ser żółty.
Dzień I
- śniadanie – roladki z żółtego sera;
- II śniadanie – naturalny jogurt z jabłkiem;
- obiad – szklanka kasy kuskus, pomidor, oliwki;
- podwieczorek – papryka;
- kolacja – sałatka z tuńczykiem oraz jajkiem.
Dzień II
- śniadanie – kromka chleba z szynką z piersi indyka oraz plasterki pomidora;
- II śniadanie – chudy twaróg z pokrojoną rzodkiewką;
- obiad – pierś z kurczaka z dodatkiem pieczonego buraka;
- podwieczorek – kiwi;
- kolacja – ½ szklanki makaronu, pieczona papryka i krewetki.
Dzień III
- śniadanie – danie kuchni tunezyjskiej szakszuka
- II śniadanie – jabłko;
- obiad – ½ szklanki razowego makaronu, pomidor, cukinia
- podwieczorek – marchewka;
- kolacja – grzanka z papryką, wędzonym łososiem i koperkiem.
8.4. Jadłospis na fazę IV
Podczas fazy IV nie trzeba narzucać sobie tak rygorystycznych ograniczeń. Należy jednak zachować umiar, gdyż nadmierne spożywanie słodkich napojów, jasnych węglowodanów i słodyczy będzie skutkowało szybkim przyrostem dodatkowych kilogramów.